Spelen zonder Russische atleten reële mogelijkheid

Atletiekfederatie geeft Russen tot mei de tijd om dopingproblemen op te lossen

Nog altijd is het reëel dat tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro vanwege een staatsgedoogd dopingsysteem geen Russische atleten aan de start staan. Gisteren besloot de internationale atletiekfederatie IAAF de sinds november voor onbepaalde tijd geschorste Russen tot mei de tijd te geven verder orde op zaken te stellen.

Ofschoon de Russische Federatie Rusaf vorderingen heeft gemaakt bij het schoonvegen van de eigen stal, is nog veel belangrijk werk te doen. De Noor Rune Andersen, leider van een vijfkoppige taakgroep die de Russische hervormingen begeleidt, noemde daarbij als voornaamste punt 'verandering van de Russische cultuur van doping'.

Daarbij moet het Russische antidopingagentschap en het dopinglaboratorium voldoen aan de eisen die het mondiale antidopingagentschap Wada daarvoor stelt, voordat het land op de Spelen actief kan zijn. Beide instanties zijn geschorst, waardoor in Rusland al maandenlang nauwelijks nog dopingcontroles plaatsvinden.

Verandering van een al sinds de Sovjet-Unie diep gewortelde cultuur, het lijkt in zo'n korte tijd een onmogelijke opgave. Het zijn ongetwijfeld politieke overwegingen om de zowel sportief, financieel als bestuurlijk invloedrijke Russen extra tijd te gunnen. Rusland strijdt in de atletiek doorgaans met de Verenigde Staten om een plaats bovenaan het medailleklassement. Van de Russische medaillewinnaars bij de Olympische Spelen van 2012 zijn er inmiddels acht wegens doping geschorst.

Rusaf werd voor onbepaalde tijd geschorst na een onderzoek van een onafhankelijke Wada-commissie, die een systematisch systeem van corruptie en verduistering van positieve testen blootlegde. Dat gebeurde na twee onthullende documentaires van de Duitse televisie-omroep ARD. Die toonde vorige week opnieuw aan dat wegens doping geschorste coaches en officials nog altijd binnen de sport werkzaam zijn. Ook dopingproducten zijn nog altijd zonder veel moeite te krijgen.

De IAAF werd onlangs ook onder druk gezet door een petitie van atleten, die als voorwaarde voor terugkeer van Rusland eisen dat betrapte atleten hun prijzengeld terugbetalen. Door het uitstel van de IAAF komen de Russische atleten die zich nog niet voor de Spelen hebben gekwalificeerd overigens in tijdnood. Op 12 augustus begint het olympische atletiekprogramma; inschrijving kan tot een maand daarvoor.

Vooralsnog is Rusland het enige land dat van de Spelen dreigt te worden uitgesloten. Vijf andere landen, Ethiopië, Marokko, Kenia, Oekraïne en Wit-Rusland, verkeren volgens IAAF-voorzitter Sebastian Coe in de gevarenzone waar het gaat om hun antidopingprogramma's. Ethiopië, dat recent onder vuur is komen te liggen, en Marokko moeten snel een 'robuust en adequaat' nationale testprogramma invoeren. De andere drie landen worden nauwgezet gevolgd om er zeker van te zijn dat daar de programma's voor het eind van het jaar voldoen.

de verdieping 4

Wanneer zijn sporters valsspelers?

Rugbykoppel betrapt

Een Russisch rugby-echtpaar is betrapt op het gebruik van meldonium. Volgens het Russische medium R-sport gebruikten Alex Mihaltsov en Alain Mihaltsova het sinds 1 januari verboden middel.

Ze spelen beiden voor de nationale selectie van het rugby sevens, een variant gespeeld door zeven spelers. Zowel het mannen- als het vrouwenteam is nog in de race om de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te halen. Daar is de sport een nieuw onderdeel.

De afgelopen week is een hele reeks Russen betrapt in de meldonium-affaire, onder wie tennisster Maria Sjarapova en schaatser Pavel Koelizjnikov.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden