Spelen, reizen, slapen, spelen, reizen...

smeets in the states | Sportjournalist Mart Smeets toerde door de Verenigde Staten, op zoek naar opmerkelijke sportverhalen. Deel 5: hoe komt een topsporter aan z'n nachtrust?

Dat sporters in de vier grote Noord-Amerikaanse sporten (honkbal, basketbal, ijshockey en American football) veel moeten reizen om hun competities af te werken, is een bekend gegeven. De basketbalploeg Portland Trainblazers heeft dit seizoen 91.063 vliegkilometers afgelegd als de 82 competitieduels zijn afgewerkt. Ruim twee keer een reis rond de aarde.

Bij de ijshockeyers is San Jose Sharks de meest bereisde club, bij de honkballers hoeven de Chicago Cubs 'slechts' 39.104 kilometer af te leggen als minsten van allen. De grootste afstand voor twee American Footballteams is die van de San Diego Chargers en de New England Patriots: 4870 kilometer, bijna zes uur vliegen, zo ver als van Amsterdam naar Midden-Nigeria.

Vliegen betekent 'je verplaatsen' en het vullen van uren. Omdat alle profteams gebruik maken van chartertoestellen, wordt er weinig tijd verloren met inchecken, rondhangen en wachten. Uitzonderingen zijn Amerikaanse ploegen die in Canada komen spelen en douaneverplichtingen moeten ondergaan en andersom: Canadese teams in de VS.

Alle proforganisaties maken gebruik van goed voorbereide, snelle in- en uitstapacties. Tijdverlies is duur en betekent vaak slaapverlies en sinds enige tijd is dat begrip een belangrijk onderdeel geworden voor de teams van de vier grote sporten. Slapen betekent rusten, betekent 'frisser zijn' voor de komende wedstrijd en betekent 'winst', in welke vorm dan ook.

De meeste proforganisaties hebben een sleep consultant in dienst, een arts of wetenschapper die slaapschema's uitschrijft en vaak met de ploegen meereist. Cheri Mah, onderzoeker aan de Universiteit van San Francisco, staat op de loonlijst bij een aantal profclubs.

Journalisten van ESPN gebruikten haar kennis om een uitgebreid schema op te stellen waaruit blijkt dat veel NBA-teams onderweg in het seizoen wedstrijden verliezen tegen beter uitgeruste ploegen. Tekentafelsport dus. Je kunt aan het reis- en speelschema aflezen wanneer ploegen gaan verliezen.

Twee jaar terug kreeg San Antonio Spurs-coach Greg Popovich de journalistieke wind van voren toen hij tweemaal in een seizoen zijn drie sterkste spelers niet meenam op een korte uit-trip. Hij gaf daarmee in feite de wedstrijden weg, maar tevens hield hij zijn topspelers fit door ze twee of drie dagen in eigen huis en bed te laten slapen.

NBA-kampioen Cleveland Cavaliers deed twee weken geleden hetzelfde door ster LeBron James bewust op de bank te houden. Het giftige verwijt volgde dat het publiek en de televisiekijkers recht hadden de Cavaliers op zijn sterkst te zien spelen en helemaal dat men dé grote NBA-vedette wenste te zien.

NBA-commissaris Adam Silver reageerde niet of nauwelijks en verwees naar de aanbevelingen van de sleep consultants en liet het (zwaarwegende) commerciële aspect onbesproken. Binnen de leiding van de NBA wordt gewerkt aan een handboek omtrent deze materie, liet de pr-afdeling van de NBA weten. Hoe? Strikte regelgeving? Het antwoord was: luister naar de aanbevelingen van de specialisten.

undefined

Kalmerend licht

De topploegen in de NBA doen er alles aan hun spelers zo veel mogelijk uitgerust te houden. De spelers van de Golden State Warriors verblijven een dag na een thuiswedstrijd in een speciale slaap- en rustkliniek. In badkuipen, gevuld met lauwwarm water vermengd met magnesiumsulfaat, onder invloed van kalmerend werkend licht, komen ze bij van een vermoeiend avondje basketballen. Masseurs doen daarna hun werk, waarna spelers die geloven in de helende werking van yoga nog kunnen blijven. Opdracht van Dr. Mah.

De Warriors spelen de pannen van de daken, maar zullen later in het seizoen op problemen stuiten, zo heeft Dr. Mah geïnteresseerde journalisten voorgehouden. Liefst 82 duels in vijfenhalve maand, inclusief het krankzinnige reisschema, kan geen mens aan.

Bij haar onderzoeken met tientallen sporters aan Stanford University kwam Mah met overtuigende cijfers. Basketballers die negen tot tien uur per nacht sliepen bleken hun vrije worpen met 9 procent meer precisie en hun driepunters met 9,2 procent meer zekerheid te schieten. Tennissers sloegen hun services met tussen 15 tot 20 procent meer 'in'. En zwemmers reageerden sneller in hun startacties. Voor Mah een evident bewijs van haar stelling dat goed slapen wedstrijden doet winnen.

"Het beheersen van je biologische klok is misschien wel de belangrijkste steunpilaar voor de topsportende mens", zegt Mah. "We weten al veel over voeding, conditietraining, waterhuishouding en mentale voorbereiding, maar nu wordt ons duidelijk hoe belangrijk slapen voor een topsporter is."

Vandaar dat bijna alle proforganisaties sleep consultants hebben aangenomen. De Atlanta Hawks kochten slaapprofessor Keke Lyles van de Warriors weg voor een veel beter salaris. De Warriors reikten tot in Australië om de slaaparts Lachlan Penfold naar San Francisco te halen.

De NBA buigt zich over een mensvriendelijk schema. Een voor langere tijd geblesseerde topspeler in de NBA levert vaak een verlies van 100 miljoen dollar op (kaartverkoop en vooral gemankeerde merchandise-inkomsten). In deze industrie met een omzet van vijf miljard dollar per seizoen, wil men het liefst de topspelers heel en fris houden. Money rules, nietwaar.

Zeven uitwedstrijden op rij voor de kings

De basketballers van Sacramento Kings hebben in januari het volgende schema:

18 januari: thuis tegen Indiana

20 januari: uit tegen Memphis

21 januari uit tegen Chicago

23 januari: uit tegen Detroit

25 januari: uit tegen Cleveland

27 januari: uit tegen Indiana

28 januari: uit tegen Charlotte

31 januari: uit tegen Houston

3 februari: thuis tegen Phoenix

Dit heet een relatief makkelijk reisprogramma te zijn met niet al te grote vliegafstanden achter elkaar. De verwachting is dat Sacramento de zeven uitduels op rij zal verliezen. In dit programma zitten twee 'back-to-back-wedstrijden'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden