Spelen of niet spelen, kwestie van risico's inschatten

De politiebonden kondigden vorige week aan dat agenten zouden staken bij acht van de negen wedstrijden in de eerste speelronde van de eredivisie. Burgemeesters weten of hun stadion dat aankan.

Lastig voor supporters, moeilijk voor burgemeesters. Het begin van de Nederlandse betaaldvoetbalcompetitie zal de komende dagen nogal rommelig verlopen.

Omdat de politie heeft besloten tijdens de eerste wedstrijden te staken voor een betere cao, vaardigden sommige burgemeesters meteen een speelverbod uit. En vijf eredivisie- duels zijn met enkele dagen uitgesteld.

Niet alle betrokken stadsbestuurders durven aan wat burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar een 'mooie uitdaging' noemt: gewoon spelen zonder extra politie-inzet achter de hand. En dat terwijl Ajax bij zijn AZ in Alkmaar op bezoek komt. De burgemeester heeft er alle vertrouwen in, want het gaat meestal goed in het AZ-stadion.

Ook in Kerkrade laten ze zich niet afschrikken door een mogelijk tekort aan politieparaatheid bij de wedstrijd van Roda JC tegen Heracles. "De rentree in de eredivisie zal door onze supporters als een feest worden beleefd en onze gasten uit Almelo zullen waardig worden ontvangen", zegt locoburgemeester Dion Schneider.

Dat in Den Haag het openingsduel ADO-PSV moest worden uitgesteld wegens de weigering van de politie aan te treden, lag gezien het verleden voor de hand. Maar in Zwolle waagt burgemeester Henk-Jan Meijer zich bij PEC Zwolle tegen Cambuur ook niet aan een experiment zonder politiesteun. "Ik vond het te onzeker."

Locoburgemeester Paul de Rook van Groningen liet Groningen-Twente voor dit weekeinde schrappen. Zijn afweging: "De politie is een onmisbare schakel bij de handhaving van de openbare orde in en buiten het stadion. Als die schakel wegvalt kan een wedstrijd dus niet doorgaan."

En dat geluid staat dan weer haaks op het ideaal van de burgemeester van Alkmaar, die al jaren met enig succes zo weinig mogelijk politie inzet bij de AZ-wedstrijden.

Veel supporters buigen zich intussen over het nieuwe speelschema en moeten soms - lastig - volgende week op een doordeweekse dag naar het stadion.

Bij sommige clubs, zoals ADO en PEC, roepen aanhangers op om in het weekeinde dan maar de binnensteden in te trekken. Acties die zij als 'ludiek' betitelen. Om de politie toch bezig te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden