Spelen met de Quispels

Frank en Arno Quispel zijn in de eerste plaats advocaat en huisarts, maar veel van hun tijd gaat naar het maken van spellen. Trouw zette verder negen nieuwe (bord)spellen op een rij.

Mens-erger-je-niet, ganzenbord of monopoly: het zijn nog steeds bestsellers in de speelgoedwinkel. Maar daar trekken spellenontwikkelaars Frank (40) en Arno (42) Quispel zich niets van aan. De broers gaan tegen alle economische wetten in en geven alleen spellen uit die ze zelf leuk vinden. Deze strategie lijkt zijn vruchten af te werpen, want hun spellen werden twee jaar op rij bekroond met de Nederlandse Spellenprijs.

Onder het label QWG Games brengen de broers uitsluitend strategische spellen uit. Er komt weinig tot geen geluk bij kijken en iedereen moet kunnen winnen. „De klassieke spellen met de dobbelsteen, zoals Monopoly of Levensweg hebben hun beste tijd wel gehad. Daar loop je eigenlijk alleen maar rondjes over het bord. Wij zoeken naar een fijnzinnigere vorm, waarbij de spelers meer grip hebben op het spelverloop.”

De liefhebbers van gezelschapsspellen kunnen deze aanpak wel waarderen en inmiddels hebben de broers een plek verworven in het spellenlandschap. In 2006 wonnen zij al de Nederlandse spellenprijs voor Caylus en ook dit jaar gingen de gebroeders er met de prijs vandoor. Hun spel Vorsten van Florence werd het meest gewaardeerd.

Deze twee winnaars zijn Nederlandse uitgaves van spellen die in het buitenland een groot succes waren. Bij Caylus heeft het duo alleen de handleiding vertaald, het spel Vorsten van Florence kreeg een heel nieuw ontwerp en ook de spelregels werden aangepast.

Bij de selectie gaan de broers vooral af op hun gevoel. „We nemen zelf het voortouw met de ontwikkeling. We denken dat we in de loop der jaren voldoende kennis, inzicht en wijsheid hebben opgedaan om de goede keuzes te maken. Inmiddels kunnen we onszelf wel ervaringsdeskundigen noemen.”

Maar in het dagelijks leven zijn de twee met serieuzere zaken bezig. Arno, de oudste van de twee, verdient als advocaat de kost. De twee jaar jongere Frank heeft een eigen huisartsenpraktijk. Daarnaast besteden ze ongeveer acht uur per week aan QWG Games, hun uit de hand gelopen hobby. Met hun zakenpartner, een gelijkgestemde accountant uit Drenthe, brengen zij ongeveer vier spellen per jaar uit. Voor het geld hoeven ze het niet te doen en dat zien ze beiden als een voordeel. „We kunnen de spellen naar eigen inzicht ontwikkelen en hoeven hierbij geen rekening te houden met de markt.”

De spellen zijn dan ook vooral onder liefhebbers populair en liggen niet in de schappen van de speelgoedwinkels. „We vallen toch een beetje buiten het segment. De meeste van onze spellen zijn geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Maar misschien zullen we in de toekomst naar elkaar toegroeien, de markt en wij. Dan zal er meer vraag komen naar uitdagende spellen en zullen wij ons misschien eens wagen aan een kinderspel.”

De verschillende uitgaven tot nu toe zijn in ieder geval verre van dat. Voor een spel van QWG Games moet je als speler eens goed gaan zitten. Zo telt de handleiding van Vorsten van Florence maar liefst 17 pagina’s. Het lezen van de regels kan een obstakel vormen voor mensen, geeft Arno toe. „Maar eenmaal begonnen spelen de spellen lekker weg.”

„Mensen die alleen Rummicub gespeeld hebben, moeten misschien even aan de hand worden genomen”, vult Frank aan. „Maar als zij zich er een beetje in verdiepen, zullen zij ook plezier beleven aan de uitdagende spellen.”

Zelf kregen de broers de liefde voor gezelschapsspellen met de paplepel ingegoten. „Thuis speelden we vaak spelletjes en in onze studententijd is dat doorgegaan. Zo deden we regelmatig een potje Risk.” Maar tegenwoordig waagt het tweetal zich niet meer aan oorlogsspelletjes. Alle spellen die ze op de markt hebben gebracht zijn vredelievend.

Zelf spelen de broers ongeveer een avond per week gezelschapspellen. Ze hebben een brede smaak en omschrijven zichzelf als ’allround’. De meest uiteenlopende spelletjes komen op tafel, van eenvoudige kaartspelletjes tot hun eigen uitdagende breinbrekers. Maar wat ze ook spelen, één ding is zeker: ze gunnen elkaar de winst niet. „Wanneer we tegen elkaar spelen, gaat het er hard op.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden