’Spelen beschouw ik hooguit als bonus’

De eventingwedstrijd in Aken is voor Tim Lips de laatste mogelijkheid zich voor de Spelen te plaatsen. Hij moet bij de eerste twaalf eindigen.

Voordat vanmorgen de deelnemers aan de cross country van start gaan, heeft Tim Lips het parcours al vier maal gelopen. „Ik bereken de ideale lijnen en neem bij elke hindernis de beslissing hoe ik die zal benaderen en hoe ik er het beste overheen kan komen. Dat is een zaak van grote precisie en bovendien is iedere aansturing heel persoonlijk. Elke ruiter beslist anders, want elk paard is anders. Eigenlijk loop ik daar om voor mijn paard te denken.”

Oncarlos is de naam van dat paard, een twaalfjarige ruin waarop Lips zijn vliegende carrière vorm heeft gegeven.

De pas 22-jarige ruiter was wel even onder de indruk toen hij een invitatie op naam ontving van de organisatie van het Akense CHIO. Hij realiseert zich dat hij naam begint te maken. Pas drie jaar bezig in deze veelzijdige tak van de paardensport kan hij nu al op een nationaal kampioenschap bogen.

Een nominatie voor de Spelen in Hongkong leek een vanzelfsprekendheid, maar de verzilvering laat op zich wachten. „In Marbach, een kwalificatiewedstrijd, werd ik achtste, op de geschoonde lijst zesde. Dat had voldoende moeten zijn voor kwalificatie, maar NOC-NSF dacht daar anders over. Ze vonden de wedstrijd niet representatief genoeg. Nu krijg ik in Aken nog een kans. Als ik me bij de eerste twaalf rijd, mag ik alsnog naar de Spelen.”

Het is voor Lips de tweede keer dat hij in Aken rijdt. Vorig jaar deed hij ook mee. „Nu lijkt het extra spannend, maar er staat echt niet meer druk op. Ik wil gewoon goed rijden. In het begin van het seizoen had ik mijn vizier op Hongkong gericht, maar nu beschouw ik de Spelen hooguit als een bonus. Als ik hier maar goed presteer.”

De teleurstelling van Marbach heeft inmiddels plaatsgemaakt voor de zorg dat hij zich kapot kwalificeert. Het gaat daarbij om Oncarlos: „Niet allen ik gebruik mijn lichaam, maar het paard ook. Het is ongunstig dat het zo kort voor de Spelen hier nog zo’n zware wedstrijd moet lopen. Ik heb mijn planning omgegooid. Was ik al gekwalificeerd, dan zou ik hier anders rijden, dan was de druk anders geweest.”

Laconiek merkt hij op: „Als ik het niet haal, heb ik in Hongkong natuurlijk niets te zoeken. Dat kun je je nu ook afvragen, maar er zijn nog heel wat combinaties die daar rijden en op de wereldranglijst achter mij staan. Realistisch gesproken heb ik geen medaillekans, maar alle laatste olympische kampioenen waren verrassingen, dus je weet maar nooit.”

Tim Lips werd vorig jaar Nederlands eventing-kampioen te Boekelo. „Aken is zwaarder”, weet hij. „Dat ligt aan de moeilijkheid van de sprongen; die zijn veel technischer.”

Dat hij als pas 22-jarige in het circuit als een ouwe rot kan praten is te danken aan de vlucht die zijn carrière heeft genomen. Hij heeft het eventing-gen van thuis meegekregen. ,,Mijn vader Martin (de huidige bondscoach, red.) is jaren Nederlands military-kampioen geweest en hij heeft op WK’s en op de Olympische Spelen gereden. In Barcelona, in 1992, was hij vijftiende. Dan mag je wel stellen dat eventing geen onbekende sport voor mij was. Maar los daarvan vind ik het geweldig om te doen. Ik vergelijk het met triatlon; wij moeten dresseren, springen en crossen. Gelukkig hebben we thuis in Made een uitstekende accommodatie, met een aantal springpaarden. Dat onderdeel kan ik op die paarden trainen en dat voorkomt overbelasting van Oncarlos. Want voor alles geldt dat het paard fit en gezond moet zijn. In deze sport is het paard het allerbelangrijkste wat je nodig hebt. Te voet kan ik het niet, ook al ga ik een parcours eerst een aantal malen lopen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden