Spelcomputer confronteert kind met vervuilend gedrag

Een vader en zoon staan voor een spelcomputer in de expositie 'Reset the Future', die de invloed van de mens op het milieu in beeld brengt. "Onbeperkt ijsjes eten ga ik echt niet doen op vakantie", zegt de zoon braaf, als antwoord op een van de vragen op het beeldscherm over verantwoord vakantie vieren. Maar reizen per vliegtuig en relaxen in een verwarmd zwembad met discolampen? Daar zou hij wél voor kiezen. Dat komt hem op een lage score voor milieuvriendelijkheid te staan: "Jouw vakantie is geen groene vakantie", leest vader voor. "Oh, dan doe ik het opnieuw", zegt het jongetje geschrokken.

Het tekstbord bij de ingang van de expositie in het Utrechtse Universiteitsmuseum legt een serieuze taak op de schouders van jonge bezoekers: "Wij vragen veel van onze planeet. Als er niets verandert, raakt de aarde uitgeput. Maar het is nog niet te laat. De toekomst staat gelukkig nog niet vast. Speel 'Reset the Future', het spel waarin jij bepaalt hoe de toekomst eruit kan zien!" Dit spel loopt als een parcours door de museumzalen, met kunstwerken, spelletjes en computergames over alledaagse thema's als eten, wonen of vakantie. Zo staat op een sokkel een minihuis, met de stekkers uit het stopcontact: "Een televisie die stand-by staat of een los oplaadsnoer van een mobieltje in het stopcontact verbruiken onnodig elektriciteit", staat op kleine gebodsbordjes geschreven. Een ander spel, met lampjes die gaan branden als je het juiste keurmerk aan producten als kleding of bananen koppelt, spreekt minder tot de verbeelding. Grappig zijn verder de recycleboom, die is opgebouwd uit afval van kinderspeelgoed en het varkenshoofd dat van snoepgoed is gemaakt.

De computerspelletjes met vragen over het eigen gedrag zijn confronterend. Maar de toon is te moraliserend, alsof de kinderen straf krijgen. "Je tassen zitten vol luxeproducten en je hebt geen aandacht voor wat goed of slecht is voor het milieu", luidt het oordeel over het koopgedrag van een meisje. Alsof het haar schuld is dat er regenwouden worden gekapt en vervuilende vrachtwagens rondrijden, denk je dan.

Bezoekers krijgen een pasje om hun scores op te slaan en op het eind houd je dit pasje voor een scanner. Het futuristische resultaat op een horizonbreed beeldscherm is verbluffend: zó ziet de toekomst er uit als iedereen zich gedraagt zoals jij.

'Reset the Future', expositie in het Universiteitsmuseum Utrecht. Info: www.uu.nl

Kindercolleges op de Jeugduniversiteit
Kun je in de toekomst op school les krijgen van een robot? Hoogleraar Jaap van den Herik, deskundig in kunstmatige intelligentie, denkt van wel: "Nu kan dat nog niet, maar over 90 jaar zou een robot zelfs slimmer kunnen zijn dan een professor." Hij gaf in Museum Boerhaave college voor de Museum Jeugd Universiteit. Sommige kinderen zijn zó nieuwsgierig naar robots, piramides of dinosaurussen dat ze in musea vragen stellen waar de gemiddelde volwassene geen antwoord op weet. Daarom begonnen musea in Leiden enkele jaren geleden een experiment met kindercolleges van wetenschappers. Inmiddels doen er ook tal van musea mee in Amsterdam, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht. Met colleges als 'Hoe legde de VOC het loodje?' in het Maritiem Museum; 'Waarom kan ik niet met schelpen betalen?' in het Geldmuseum of 'Gaan er weleens mummies terug naar Egypte?' in het Rijksmuseum voor Oudheden. In begrijpelijke taal vertellen de wetenschappers bevlogen over hun vakgebied, bijzondere ontdekkingen en uitvindingen of onderzoek in een ver land. Met leuke details en anekdotes over de kleding van vrouwelijke farao's, de ziekte waaraan Alexander de Grote overleed of de biodiversiteit in het tropisch bos op Papoea. Kinderen mogen ook écht doorvragen, de wetenschappers geven overal serieus antwoord op. Info: www.museumjeugduniversiteit.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden