Spelbos krijgt NAC weer in het gareel

MAASTRICHT - In Stadion De Geusselt waren zaterdagavond twee vrolijke gezichten te ontwaren: die van NAC-speler Dennis Gerritsen en zijn trainer Ronald Spelbos. Hun vreugde was terecht. Gerritsen bracht NAC met twee treffers evenzovele malen terug in de race, Spelbos verkneukelde zich, omdat invaller Schaap drie minuten voor het eindsignaal een niet meer verwacht cadeau mocht incasseren en de gasten op 2-3 bracht.

Het was voor de coach, die sinds zijn aantreden in Breda nog niet met tegenvallers werd geconfronteerd, een aangenaam keerpunt na vier teleurstellende competitiewedstrijden en een serie aanvaringen tussen zijn spelers en de arbitrage. Spelbos besloot de afgelopen roerige week dat het zo niet langer kon en kondigde harde maatregelen aan om de selectie weer in het gareel te krijgen. Het voortdurende gemekker na scheidsrechterlijke beslissingen - vooral Lammers, Van Hooijdonk en Lokhoff maakten zich de laatste weken schuldig aan verbaal wangedrag - moest maar eens afgelopen zijn, vond hij.

Tegen MVV ging Spelbos nog net niet zo ver zijn spelers met afgeplakte monden het gras op te sturen, maar hij is van plan, de vinger nauwgezet aan de pols te houden: “We hebben de gedragscode in het veld uitvoerig besproken. De spelers is te verstaan gegeven dat ze zich voortaan nauwelijks met de leiding dienen te bemoeien.”

Toch werd ook zaterdag weer een NAC-speler door scheidsrechter Jol op de bon geslingerd. Gerritsen reageerde iets te furieus, toen hij tien minuten na de rust op de rand van buitenspel werd teruggefloten. Spelbos wilde de succesvolle vervanger van de geschorste Lammers niet ogenblikkelijk verketteren. “Ik zei dat ze zich nauwelijks met het fluiten mochten bemoeien. Maar je kunt het praten nooit helemaal uitbannen. Ik wil na het weekeinde wel van Gerritsen weten wat hij precies gezegd heeft.”

Pierre van Hooijdonk ontsnapte aan een prent, toen de wedstrijd nog maar enkele minuten oud was. Jol had enige onregelmatigheden geconstateerd en beende driftig naar het strafschopgebied. De arbiter had het NAC-dossier minutieus geraadpleegd en legde het duel even stil om de aanvaller enige pedagogische boodschappen te verstrekken. “Pierre werd een paar keer aan zijn shirt getrokken”, had Spelbos gezien. “Dan gooit hij alles er meteen uit. Dom, natuurlijk. Zoiets dien je veel professioneler op te lossen.” Ondanks alle misère bij de start van het nieuwe seizoen, behoudt de trainer een positieve kijk op het voetballeven. “Vorig jaar liep alles op rolletjes: een goede klassering en vrijwel geen uitvallers in een wat te krappe selectie. Nu vallen de blessures en schorsingen als rijpe appelen en moet er met kunst-en-vliegwerk een representatief team op de been gebracht worden. Eigenlijk is het goed dat zoiets een keer gebeurt. Als het tegenzit, leer je mensen pas goed kennen.”

Prikkel

De overwinning in Maastricht vormde voor Spelbos in ieder geval het bewijs, dat het met de werklust van zijn elftal wel snor zit. Net als tegen FC Groningen - NAC kwam toen met 3-0 achter, maar stelde in het slotkwartier de zege veilig - hadden de spelers uit Breda eerst een extra prikkel nodig. MVV, met acht punten uit vijf wedstrijden aan het duel begonnen, bracht de NAC-verdediging al snel in verlegenheid met de verrassende looplijnen van het aanvalstrio.

Vooral Abubakar Balarabe stichtte in het eerste half uur verwarring. De Nigeriaan - al een jaar in Nederland, maar pas zaterdag voor het eerst in de basis aantredend - lokte zijn directe bewaker Gaasbeek het hele veld over. Van Burik en gelegenheidsverdediger Zondervan konden de gaten die daardoor ontstonden niet dichten. Pas na het nodige praatwerk schakelde NAC over op positiedekking. MVV had toen al één maal geprofiteerd van de wanorde. Na een kwartier kon Van Wonderen het gevaar slechts keren via een overtreding op Hofman, die zich na de aanslag op zijn benen moest laten vervangen door Lanckohr. Scheidsrechter Jol vergat geel te trekken, Visser deelde in zijn plaats een passende straf uit. Hij joeg de bal over de muur tegen de onderkant van de lat.

Wilnis, Van Burik, Gaasbeek en Zondervan - geen sterk kwartet - hadden ook daarna de grootste moeite om Scheepers en de telkens penetrerende Visser in bedwang te houden. Aan de andere zijde van het veld was het een stuk rustiger. Routinier Lokhoff bleef onzichtbaar en Straal had in de lucht geen kind aan Van Hooijdonk. De gelijkmaker van Gerritsen - hij scoorde met een afstandsschot - kwam daarom als een verrassing. NAC werd door Lackohr spoedig opnieuw op achterstand gezet. De voorafgaande dieptepass van Libregts was een beauty.

Tevreden met de 2-1 stand, stelde MVV daarna de tactiek bij. Met zes man in de verdediging, Visser en Lanckohr op het middenveld en Scheepers en Balarabe voorin, hoopten de Maastrichtenaren alle gevaren te bezweren. Spelbos zag het vanaf de bank met welgevallen aan: “MVV maakte het zich op die manier moeilijk. 'Als zij niet meer willen, proberen wij het toch?' dacht ik toen.” Goudhaantje Gerritsen nam ook de tweede goal voor zijn rekening, nadat niemand reageerde op een voorzet van Brusselers.

Drie minuten voor tijd kreeg het duel alsnog een onverdiende winnaar. MVV riep het ongeluk over zichzelf af, toen verdediger Libregts, ditmaal in een negatieve hoofdrol, de aanwezigheid van Straal negeerde en de bal te zacht op doelman Van Duijnhoven terugspeelde. Invaller Schaap (Spelbos: “Hij had pas twee wedstrijden in het tweede achter de rug”) liet zich de buitenkans niet ontnemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden