Spel van Heerenveen verontrust geen spion

Is het authentieke Friese nuchterheid of gespeelde nonchalance? Het reeds gedeeltelijk uitgebreide Abe Lenstra-complex ademt drie dagen voor het Champions League-debuut van SC Heerenveen een nauwelijks te begrijpen bedaardheid. NAC is bezoek. Meer lijkt er niet aan de hand.

Eric Hornstra

De portiers groeten vriendelijk, het Heerenveen-publiek toont zich tevreden met de sfeer van de kalme najaarsavond en als de stadionspeaker het Europese programma van de Friezen doorneemt, klinkt hij als de winkelier die droog omroept dat de Blue Band in de weekaanbieding is.

Een bedrieglijke rust? Het zou kunnen. Zeker is in ieder geval dat Foppe de Haan de spelersgroep op doordachte wijze uit de wind houdt. ,,Misschien hebben de jongens in de krant iets over Lyon gelezen. Maar ik heb het woord tot nu toe nog geen enkele keer genoemd'', zegt de trainer. ,,De Champions League leeft nog niet zo. En dat is goed. Toen we tweede van Nederland werden is er ongelooflijk veel lawaai gemaakt. Ik had zere ellebogen van het handen schudden. Dat gevoel is over, nu is er de realiteit.''

SC Heerenveen heeft zich terdege voorbereid, daar mag geen misverstand over bestaan. In de aanloop naar het seizoen sprak de leiding met Louis van Gaal. Het is immers prettig vooraf te weten welke onbekende factoren zullen opdoemen. ,,Houd het hoofd koel'', was het advies van de nieuwe bondscoach. ,,En straal op zijn minst zekerheid uit.''

De tips zijn ter harte genomen. Defaitistische woorden vallen op zaterdag niet te noteren. Foppe de Haan beschouwt poule C als de meest geschikte om een ronde verder te komen. Hij acht Lyon geen onneembare horde: ,,Een paar jaar geleden moesten we voor de Intertoto tegen Bordeaux. Geen kinderachtige tegenstander, met spelers als Zidane en Dugarry. We speelden daar voor het vaderland weg. Goed, we verloren met 2-0, maar we kwamen hartstikke goed voor de dag. Met dat gevoel ga ik er nu ook heen.''

Het positivisme wordt gedeeld door voorzitter Riemer van der Velde, die later op de avond enkele historische voetbalmirakels uit zijn geheugen opdiept. Hoop doet leven. En dus telt het even niet dat Heerenveen bij het wedkantoor stijf als groepslaatste genoteerd staat. Dus staat voor even niemand stil bij het kapitaal van Olympique Lyonnais, een club die qua begroting PSV, Ajax en Feyenoord ruim achter zich laat.

Zelfverzekerdheid is mooi. Helaas houden de prestaties van het Friese elftal op zaterdag geen gelijke tred met de verwachtingen. Wie SC Heerenveen (2-1 winst) tegen NAC in actie ziet, turft -vooral in de magere eerste helft- moeiteloos de zwakke plekken van het moment. Echte mannetjesputters telt Heerenveen niet, nu Tieme Klompe nog enkele weken van een rentree is verwijderd. De gezichten in het Abe Lenstra-stadion kijken zorgelijk als Klompe's collega in het hart van de defensie, Johan Hansma, geblesseerd uitvalt.

De voorste lijn biedt evenmin reden tot juichen. Met Mika Nurmela -door zijn strakke passes de uitblinker tegen NAC- en Anthony Lurling op de flanken zit het wel snor. Foppe de Haan kampt echter met een chronisch gebrek aan fitte centrumspitsen. Hij probeert het tegen NAC met Daniël Jensen in de punt. Het experiment met de ietwat te softe Deen mislukt.

'Moet dat Europa in?', zingt de NAC-aanhang zaterdag, als Csaba Feher vrijelijk door de Heerenveen-defensie mag spurten (0-1). De vraag is op dat moment gerechtvaardigd. In de tweede helft tapt Heerenveen uit een ander vaatje. Maar het toeval werkt daarbij mee. NAC raakt van slag door een snelle frommelgoal van Hansma, niet door briljant spel of de veerkracht van de Friese opponent.

Heerenveen blijkt gevaarlijk over rechts (Nurmela), heeft in Radomski, Talan (maker van de 2-1), Lurling en Huizingh ijverige dan wel frivole dravers, maar laat in het Abe Lenstra-stadion toch te weinig zien om de spionnen van Olympique te verontrusten.

Die conclusie trekt ook Foppe de Haan na de moeizame zege: ,,Vooral het wisselen van vleugel ging veel te traag. Op sommige momenten leek het wel Nederland-Ierland, alleen maar breed... breed... breed.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden