Spel om de macht met toneelprijzen beloond

Een 'hulpeloze ziel' en 'blikken die kunnen doden'. Mark Rietman en Bien de Moor kregen gisteren in de Amsterdamse Stadsschouwburg de hoofdprijzen van de toneelwereld, de Louis d'or en de Theo d'or, voor twee uiteenlopende rollen. De overeenstemming is dat beide acteurs excelleren in het tonen van kracht en zwakheid in één personage.

redactie kunst

Mark Rietman -winnaar van de Louis d'Or, de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol -werd geëerd voor zijn rol van de doodzieke Justus in ' Raak me aan' van Het Toneel Speelt. Zo kwetsbaar als hij in die positie is, weet hij zijn tegenspeelster te tiranniseren. De jury roemt ' de innerlijke tegenspraak in zijn spel... de snel wisselende stemmingen.... de strijd tussen de binnen- en de buitenkant van zijn personage'.

Bien de Moor -winnares van de Theo d'or', de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol -is een van de meiden in ' De meiden' van Genet van het Nationale Toneel, die een ingenieus machtsspel met hun Mevrouw spelen. Haar gedrag is ondergeschikt, maar uit haar ogen spreekt het tegenovergestelde. Volgens de jury straalt ze een ogenschijnlijk slaafse onderworpenheid uit. Maar de verbetenheid waarmee ze poetst geeft het serviele een grimmiger karakter.

Zowel Rietman als De Moor behoorden tot de favorieten voor deze prijzen. Hun producties zijn niet meer te zien, maar samen spelen ze volgend seizoen in ' Oresteia' van het Nationale Toneel, dat behalve in Nederland in het Griekse Patras zal gaan. De beste mannelijke en vrouwelijke bijrollen, beloond met respectievelijk de Arlecchino en de Colombina, gaan dit jaar naar Bob Schwarze voor zijn rol van Michel Djerzinski in ' Elementaire deeltjes' door het Nationale Toneel en Celia Nufaar voor haar dubbelrol van Mevrouw Jacobi en Moeder in ' Scènes uit een huwelijk' van Toneelgroep Amsterdam.

Tijdens het gala in de Stadsschouwburg in Amsterdam werden ook componist Harry de Wit en mime-regisseur Jetse Batelaan gehuldigd. De Wit kreeg de Prosceniumprijs voor zijn muzikale theaterbijdragen. Jetse Batelaan won de VSCD Mimeprijs voor de productie ' Toe vader, drink'. De oeuvreprijs ging naar acteur Hans Croiset.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden