Spektakel-proces tegen Estrada begint

Filippino's zeggen vaak dat hun koloniale verleden bestaat uit driehonderd jaar in een klooster en 50 jaar in Hollywood. Van de Spaanse veroveraars erfden ze hun bekeringsdrift, van de Amerikanen hun gevoel voor theater.

Beide behoeftes worden de komende weken ruimschoots gevoed. Vandaag begint in Manilla het impeachment-proces tegen president Estrada. Estrada wordt beschuldigd van corruptie. Acht een meerderheid van de senatoren hem schuldig, dan zal de pas tweeënhalf jaar geleden gekozen president -zelf een voormalig filmster- worden afgezet.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Filippijnen dat tegen een president een democratische afzettingsprocedure loopt. Miljoenen Filippino's zullen vandaag voor de televisie zitten om maar geen flard te missen van de eerste zitting van het proces. Vervelen hoeven ze zich niet. De tegenstanders van Estrada hebben een ware kermis aan activiteiten aangekondigd, variërend van popconcerten tot marsen waarin Estrada wordt afgebeeld als het filmmonster Godzilla.

Maar het hoogtepunt wordt de komende week de serieus bedoelde 'Mars van Jericho'. Estrada ondervindt door zijn flamboyante levensstijl vooral veel kritiek van de oppermachtige katholieke partij. Duizenden devote katholieken zijn opgetrommeld om vanaf vandaag zeven dagen lang op te marcheren naar het Senaatsgebouw aan de baai van Manilla. In doodse stilte willen de demonstranten daar een vlam ontsteken, om daarna in luid geroep uit te barsten. In het gelijknamige Bijbelverhaal vielen na zeven van zulke marsen de muren van Jericho. Maar van het proces tegen Estrada staat nu al vast dat het zo snel niet afgerond zal zijn. Het kan maanden duren.

De president heeft gezworen dat hij onschuldig is aan de vier aanklachten van corruptie, omkoperij, verraad van het publieke vertrouwen en schending van de grondwet. Hij ontkent met kracht dat hij 11 miljoen gulden heeft ontvangen van illegale goksyndicaten, zoals de aanklacht luidt.

Veel aandacht in de Filippijnse media ging gisteren uit naar het jongste spektakelstuk dat de aanklagers uit de kast hebben gehaald. Zij willen ook de -zeer talrijke- minnaressen van de president voor verhoor oproepen, alsmede zijn echtgenote. De minaressen moeten vragen beantwoorden over de villa's die de president voor hen zou hebben laten bouwen.

Analisten wijzen er op dat het impeachment een spektakelstuk mag lijken, maar in werkelijkheid een serieuze test is voor de constitutionele democratie. In de Filippijnen was nog tot in 1986 alleenheerser Marcos aan de macht. Zelfs een columnist die Estrada wil zien vertrekken, schreef gisteren trots: ,,Toen zou dit onmogelijk zijn geweest.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden