Ambassadeur Hoekstra in Nieuwsuur

Tv-columnRenate van der Bas

Spektakel in Nieuwsuur: Wollaars met de ambassadeur

Dit weekend streden meerdere tv-programma’s om de prijs voor de beste humor. Maar wat betreft de competitie voor de irritatiebokaal heeft de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra ongetwijfeld zijn winnaar gekozen: Jeroen Wollaars van ‘Nieuwsuur’.

Hun gesprek vrijdagavond – over wie verantwoordelijk is voor de ellende in Noord-Syrië – was een fascinerend schouwspel, met Wollaars als belichaming van de journalistieke geuzennaam ‘luis in de pels’. Hoekstra straalde uit Wollaars een arrogant, onwetend ventje te vinden, Wollaars toonde zich niet onder de indruk en bleef de ambassadeur bestoken met kritiek op het Amerikaanse beleid. Soms zweeg Hoekstra enkele seconden, alsof hij leek te twijfelen tussen weglopen of Wollaars een draai om de oren geven.

Wollaars was duidelijk überkritisch op de Amerikanen 

Waarom dit gesprek per se zo moest gaan, is de vraag. Niet vaak gaat een Nieuwsuur-interview zo gericht de kant op van een welles-nietesgesprek. Maar Wollaars was vrijdag duidelijk überkritisch op de Amerikanen, terwijl Hoekstra waarschijnlijk dacht: die linkse lui van Nieuwsuur denken het weer eens beter te weten.

Hoe dan ook heeft de ambassadeur zijn punt kunnen maken: ‘Nederland is medeverantwoordelijk voor de chaos in Syrië’, kopt Nos.nl boven de weerslag van het interview.

Qua humor was er dit weekend ook veel bekijks ter linkerzijde van het spectrum. Bij BNNVara gingen het tweede seizoen van ‘Even tot hier’ en ‘Sterke verhalen’ van start en ook ‘Harkum’, de nieuwe zondagavondcomedy van eigen bodem. Harkum vertelt het verhaal van een saai, ploeterend dorp waar opeens 723 miljoen euro in de gemeentekas wordt aangetroffen. Grappig thema, met vooralsnog een wel erg ingetogen uitwerking vol serieuze en gepijnigde gezichtsuitdrukkingen. Wie weet breekt de gulle lach verderop in de serie wel door: alle ingrediënten zijn aanwezig.

De humor in Harkum

En och, arme Harkummers: tegen wil en dank krijgt hun serie het etiket opgeplakt van opvolger van ‘De Luizenmoeder’, een van de grootste kijksuccessen van de zondagavond. Ook hier in Trouw werd dit weekend de vergelijking nog getrokken. Voorlopig lijkt de sfeer in Harkum eerder op het subtiele ‘Hendrik Groen’ dan op die grensoverschrijdende Luizenmoeder. De grootste overeenkomst is eigenlijk Leny Breederveld. In De Luizenmoeder speelt ze de met pensioen gaande juf Helma en nu de vertrekkende gemeentelijke notuliste.

De humor in Harkum heeft vaak een wrange of bitterzoete ondertoon. Zoals het moment dat de burgemeester – een held op sokken, een eerste hoofdrol voor Bas Hoeflaak - tussen de bedrijven door zijn echtscheidingspapieren moet tekenen. Stoerig grapt hij tegen de notaris over het huwelijk: “Het is geven en nemen. De man geeft, de vrouw neemt.” “Nou”, zegt de notaris gortdroog, “in jullie geval is het misschien juist andersom, Tom.” Ook de hulpeloze pogingen van ambtenares Agnes – Annet Malherbe – om Instagram te vinden op haar computer, getuigen van milde humor.

Toch, grote kans dat jongere kijkers er zuchtend bij afhaken. Die moeten dan maar naar #Fitgirls, de nieuwe grappige PowNed-serie die vrijdag startte. Nee, niet op die ouderwetse buis, maar via het NPO3-kanaal op YouTube. Klik.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden