Spekman: 'strafbaar stellen illegalen in strijd met afspraken mensenhandel'

PvdA partijvoorzitter Hans Spekman. Beeld ANP
PvdA partijvoorzitter Hans Spekman.Beeld ANP

PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman stelt nieuwe voorwaarden aan het strafbaar stellen van illegaal verblijf in Nederland. Een werkgroep uit de PvdA moet van Spekman gaan onderzoeken of deze afspraak in het regeerakkoord niet in strijd is met een andere afspraak, namelijk  om mensenhandel intensiever te gaan bestrijden. Is dat het geval dan moet de strafbaarstelling worden ingetrokken, zo zegt  hij vandaag in een vraaggesprek met Trouw.

Vandaag houdt de PvdA een congres in Leeuwarden. De kans is groot dat een overgrote meerderheid zich zal uitspreken tegen de strafbaarstelling. Spekman wil met nieuwe voorwaarden voorkomen dat het zo ver komt. Hij wil zich houden aan de afspraken in het regeerakkoord.

Het congres moet zich uitspreken over vier moties over de strafbaarstelling van illegaal verblijf. Twee hebben de zegen van het partijbestuur: illegalen, die buiten hun schuld niet kunnen worden uitgezet, mogen niet strafbaar zijn, hulp aan illegalen mag niet strafbaar worden. De derde motie vraagt om onderzoek naar de effecten van strafbaarstelling van illegaal verblijf. Die wijst het partijbestuur af, omdat er al voldoende onderzoek is gedaan.
De vierde motie, die de PvdA-fractie oproept de VVD te bewegen tot het intrekken van de afspraak illegaliteit strafbaar te stellen, wordt door het partijbestuur afgewezen. Net als politiek leider Diederik Samsom wil Spekman niet opnieuw onderhandelen met de VVD. "We hebben een afspraak en daar houden we ons aan."

De partijvoorzitter stelt wel aanvullende voorwaarden aan de steun van de PvdA. Hulpverlening aan illegalen moet nooit strafbaar zijn, net als opvang door gemeenten. De toezegging van staatssecretaris Teeven van justitie dat vastgezette uitgeprocedeerde asielzoekers humaner behandeld zullen worden, dient onverkort te worden uitgevoerd en mocht blijken, dat er strijdigheid is in het regeerakkoord tussen strafbaarstelling van illegaliteit en de strijd tegen mensenhandel, dan dient de strafbaarstelling te worden ingetrokken. Spekman: "Uitbuiting ligt onmiddellijk op de loer als mensen hier illegaal verblijven. Criminelen zullen daar graag inspringen. Dat zal altijd voorkomen moeten worden."

Een werkgroep van gespecialiseerde partijgenoten moet naar eventuele strijdigheid gaan kijken. Volgens Spekman valt mensenhandel alleen te bestrijden als illegalen niet onderduiken. "Ze moeten zichtbaar blijven. Ik roep partijgenoten dan ook op illegalen in beeld te houden. Bijvoorbeeld door gemeenten als Utrecht en Eindhoven na te volgen en noodopvangvoorzieningen in te richten voor uitgeprocedeerde asielzoekers."

Volgens Spekman is de filosofie achter het Nederlandse asielbeleid - als alle regelingen maar afschrikwekkend genoeg zijn, valt de toestroom van asielzoekers nog enigszins te beheersen - failliet. "Alsof mensen in een bootje op de Middellandse Zee zich daar zorgen over maken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden