'Spekman sprak niet met mij'

Oud-PvdA-minister Eveline Herfkens is boos over aantijging door partijvoorzitter

'Zelfverrijking van de ergste soort.' Zo kwalificeerde PvdA-voorzitter Hans Spekman recent het gedrag van Eveline Herfkens van begin 2008. Ook in de tijd dat deze affaire speelde, spuide hij al kritiek. Als ze nu nog PvdA-lid was geweest, was de ex-minister voor ontwikkelingssamenwerking geroyeerd. Spekman voert een keiharde strijd tegen politici en bestuurders van PvdA-huize die zich niet integer gedragen. De affaire-Herfkens zegt hij uitgezocht te hebben. Herfkens weerspreekt de kritiek.

In zijn strijd tegen de afkalvende normen en waarden binnen de PvdA neemt hij u als eerste op de korrel. Reden is de subsidie van Buitenlandse Zaken die u ontving voor een appartement in New York toen u daar voor de Verenigde Naties werkte aan de Millenniumcampagne. Heeft hij het bij het rechte eind? En heeft hij ooit met u gesproken over de kwestie?
"Zoals Spekman toch zal weten, heb ik nooit geld ontvangen: het ministerie stelde een appartement ter beschikking conform hun toenmalig beleid. Nee, ik heb hem nooit gesproken en hij heeft evenmin contact met me opgenomen voor zijn eerste reactie destijds..."

Heeft de Nederlandse staat ooit bij u een dollarcent teruggevraagd? Of zijn u excuses aangeboden voor in Den Haag gemaakte fouten?
"Natuurlijk heeft het ministerie geen geld teruggevraagd. Minister Maxime Verhagen meldde immers in augustus 2008 aan de Tweede Kamer dat het aanbod van het appartement in overeenstemming was met het toenmalige Nederlandse beleid. En dat er daarbij ook geen sprake was van een inbreuk op de regelgeving van Buitenlandse Zaken of van enigerlei verwijtbaar handelen door mij. En ja, excuses zijn daarbij aangeboden: Verhagen voegde eraan toe dat hij betreurde dat in de ontstane publieke discussie ten onrechte de indruk was gewekt dat ik jegens het ministerie verwijtbaar had gehandeld. Immers, ik mocht er terecht vanuit gaan, dat de BZ-regelgeving in overeenstemming was met VN-regels."

U heeft uw lidmaatschap van de PvdA destijds opgezegd. Voelde u zich in de steek gelaten door de partijgenoten die op vrij grote schaal afstand van u namen?
"Lang niet alle partijgenoten lieten mij in de steek. Wouter Bos trok zijn woorden in en de toenmalige partijvoorzitter was het zeer oneens met de uitspraken van Hans Spekman destijds."

Onderneemt u stappen tegen de uitspraken van Spekman?
"Ik heb geen behoefte aan verdere discussie met een partijvoorzitter die zich uitspreekt over wie hij wel of niet als leden wenst te hebben van zijn partij."

Hoe komt het dat u in het collectieve geheugen van Nederland, maar blijkbaar ook in dat van de PvdA, te boek staat als zakkenvuller?
"Zoals een voormalig woordvoerder bij Buitenlandse Zaken mij zei: "Als een affaire geen affaire blijkt te zijn heeft dat feit geen nieuwswaarde". En veel Nederlanders is dus de afloop ontgaan. Het zij zo. Gelukkig heeft het geen invloed gehad buiten Nederland. Ik ben nog steeds actief op het internationale toneel. Ik ijver voor eerlijke handel, voor effectievere hulp, voor de transformatie van Afrika en voor sociale zekerheid."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden