Spekman: PvdA-politicus kan geen lid zijn van partij Erdogan

Hans Spekman Beeld anp

Net na de grote aardbeving in Turkije, vroegen Zeki Barans buren hem of hij ook familie bij de slachtoffers had. Nu, na de coup en de zuiveringen in Turkije, willen de buren alleen maar van de Rotterdamse PvdA'er weten waar hij  staat. Is hij voor of tegen de Turkse president Erdogan?

Baran, vicevoorzitter van de Rotterdamse gebiedscommissie Charlois, wordt gek van die vraag. En andere sociaal-democraten van Turkse origine worden dat ook, maken ze duidelijk bij de ledenraad van de PvdA, zaterdag in Eindhoven. "Ik vind het een onzinnige vraag", zegt Baran. "Ik ben lid van de PvdA, dus sta ik aan de kant van de democratie."

Banan zet daar een punt, maar zo eenvoudig ligt de kwestie binnen de PvdA niet. Twee raadsleden voor de PvdA in het Zeeuwse Kapelle stapten deze week op. Ze waren verbijsterd dat hun partijgenoot, statenlid Bayram Erbisim, in Nieuwsuur de zuiveringen in Turkije na de coup nuanceerde. En ze vonden het onverteerbaar dat hun partij de kwestie niet openlijk wilde bespreken, laat staan dat er een een ferme publieke veroordeling van Erbisims woorden op volgde.

Heksenjacht
Die komt ook bij de ledenraad in Eindhoven niet. PvdA-volksvertegenwoordigers en -bestuurders mogen van voorzitter Hans Spekman geen lid zijn van de AK-partij, de club van Erdogan. Ze moeten de waarden van de PvdA onderschrijven, en uitdragen. Wie het goedkeurt dat de Turkse president tienduizenden tegenstanders zonder proces achter de tralies zet, kan geen vertegenwoordiger zijn van de PvdA, zegt Spekman.

Maar hij zegt ook dat hij niet mee wil doen aan de 'heksenjacht' die volgens hem gaande is op Nederlands-Turkse politici. Hij kan het heel goed begrijpen dat zij niet in het openbaar Erdogan willen bekritiseren, uit angst voor represailles voor hun familie in Turkije. En: Spekman doet aan hoor- en wederhoor.

Verantwoording
In Zeeland is dat laatste wel gebeurd, schrijft de voorzitter van de statenfractie Anita Pijpelink aan de leden. Meteen na de uitzending heeft de fractie Erbisim ter verantwoording geroepen. Hij heeft zijn politieke collega's gezegd dat hij de martelingen en zuiveringen afwijst, en dat de waarden van de rechtsstaat en de democratie bij hem 'bovenaan staan'.

Zijn fractiegenoten hebben 'een voor een' het vertrouwen in hem uitgesproken, maar dat ging gepaard met 'boosheid over de ongelooflijke naïviteit van zijn actie.' Pijpelink schrijft ook dat ze dat eerder had moeten laten weten aan de leden. "En hoor me goed, van een doofpot of moedwillig stilzwijgen was geen sprake, we hebben alleen de mens Bayram willen beschermen."

De Kapelse raadsleden waren al opgestapt toen de leden deze brief kregen. PvdA-voorzitter Spekman vindt het jammer dat zij de ledenraadpleging niet hebben afgewacht. Al vóór deze Zeeuwse affaire had het partijbestuur de ontwikkelingen in Turkije en de gevolgen voor Nederland op de agenda gezet.

Doodmoe
Maar het vertrek van de twee Zeeuwse raadsleden lijkt de dertig PvdA'ers bij een van de drie Turkije-sessies niet erg bezig te houden. Veel meer aandacht is er voor de klachten van hun partijgenoten met een Turkse achtergrond. Die worden er doodmoe van dat er altijd wordt getwijfeld aan hun loyaliteit, en dat ze nooit het gevoel hebben Nederlander te zijn.

Een enkeling vindt dat er toch wel wat gezegd moet worden over de zuiveringen in Turkije en de reactie in Nederland. Voor nuancering van mensenrechten kan nooit plaats zijn in de PvdA, zegt Ewin Kordes uit Nieuwegein. Na de sessie voegt deze Utrechtse sociaal-democraat eraan toe dat hij het teleurstellend vindt dat de PvdA het Zeeuwse statenlid niet openlijk heeft weersproken.

Rotterdammer Baran betreurt het ook dat de twee Zeeuwse raadsleden zijn opgestapt. Hij kent de zaak niet precies, maar het lijkt hem beter een beetje te relativeren. Baran: "Ik ken Nederlanders als rustig. Je moet niet te snel gekke beslissingen nemen."

Volgens voorzitter Spekman zijn er geen vergelijkbare conflicten tussen PvdA-politici over de Turkse kwestie. Meer in het algemeen zegt hij wel dat politieke partijen in toenemende mate te maken krijgen met leden met een bi-culturele achtergrond. Spekman: "Daarom is het zo belangrijk altijd eerst het gesprek aan te gaan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden