Spekman mikt als PvdA-voorzitter op 100.000 leden, 'anders faal ik'

'Onrecht bestrijden' en 'midden in de samenleving staan'. De Partij van de Arbeid moet terug naar de basis, vindt Tweede Kamerlid Hans Spekman, die zich gisteren in Utrecht "vol overtuiging, maar ook met buikkrampjes" kandidaat stelde om Lilianne Ploumen op te volgen als partijvoorzitter.

Spekman heeft er een hekel aan om ergens tussentijds mee te stoppen, vandaar de buikkramp. Maar het weegt niet op tegen de overtuiging dat er iets met de partij moet gebeuren. "Alle idealen die we de afgelopen jaren hebben gerealiseerd, worden door het huidige kabinet in sneltreinvaart afgebroken."

Als hij voorzitter wordt, wil de oud-wethouder van Utrecht dan ook zorgen voor een "heel sterke PvdA, waar niemand meer omheen kan". Om dat te bereiken moet in ieder geval het ledental omhoog. "Binnen vier jaar wil ik van 55.000 naar 100.000 leden. Als dat niet lukt, heb ik gefaald".

Ook uit zijn andere voorstellen blijkt dat Spekman gelooft in verandering van onderop. Zo wil hij, naar Frans voorbeeld, niet-leden laten meestemmen wie de lijsttrekker van de partij wordt.

Dat Spekman zijn partij weer aansprekend wil maken voor de 'gewone man', werd onderstreept door de entourage waarin hij zijn kandidaatstelling wereldkundig maakte.

In het partijkantoortje aan de Amsterdamsestraatweg - omringd door de voor een multiculturele wijk zo typerende bedrijvigheid: belwinkels, buitenlandse bakkers, kapsalons - heerste een ongedwongen sfeer. Geen poespas, wel rode ballonnen aan de muur en kratjes bier en bakjes chips op tafel.

Spekman - spijkerbroek, sportschoenen en een rood effen T-shirt - voelt zich thuis in deze ambiance. Voor het partijkantoor aan de hoofdstedelijke grachtengordel ziet hij dan ook weinig toekomst. "Ik wil absoluut weg van ons partijkantoor aan de Herengracht. Daar heb ik niets mee. Het is heel duur, en ik wil in een gewone buurt zitten."

Morgenmiddag sluit de kandidaatstelling voor het voorzitterschap. Spekman is vooralsnog de enige kandidaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden