Spekman gaat met linksere PvdA strijd aan tegen efficiency-denken

De top van de PvdA met van links naar rechts Lodewijk Asscher, Diederik Samsom en Hans Spekman. Op de achtergrond Wouter Bos van de 'oude' PvdA. Beeld ANP
De top van de PvdA met van links naar rechts Lodewijk Asscher, Diederik Samsom en Hans Spekman. Op de achtergrond Wouter Bos van de 'oude' PvdA.Beeld ANP

Efficiency is niet het hoogste goed en er moet een omslag komen van 'ik' naar 'ons' waarbij niet het eigenbelang maar het belang van de samenleving voorop staat. Het is de kern van het nieuwe beleid van de PvdA die zich opnieuw wil tooien met de rode ideologische veren.

Marco Visser

Vanmorgen presenteerde de Wiardi Beckman Stichting (WBS) een rapport met stevige kritiek op de koers die de partij de afgelopen jaren was ingeslagen. Het was te liberaal, te veel marktdenken, te weinig oog voor de kwetsbaren en de publieke zaak. In een reactie daarop presenteerde partijvoorzitter Hans Spekman vanmiddag een resolutie over de nieuwe positie die de sociaaldemocraten de komende tijd willen innemen.

Spekman wil politiek bedrijven langs vier centrale hoofdlijnen. De eerste moet de dominantie van het efficiency-denken bestrijden. De PvdA wil een alternatief bieden 'voor de tucht van de vrije markt en kiezen voor een samenleving waar mensen meetellen'.

"Efficiëntie is niet het hoogste goed en ontkent veel wat van waarde is. Het belang van kleine schooltjes in krimpgebieden voor de kinderen aldaar weegt zwaarder dan het belang om perse voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. We kiezen voor iets minder rendement in ruil voor meer zekerheid."

Daarmee neemt Spekman een voorschot op de discussie over de toekomst van kleine scholen. Gisteren nog adviseerde de Onderwijsraad om basisscholen met minder dan 100 kinderen te sluiten.

Een tweede richtlijn is de zorg voor elkaar. "Goede voorzieningen garanderen we, maar ook scheppen we de voorwaarden en de ruimte voor mensen om medemenselijkheid te betrachten." Oftewel: meer mogelijkheden en vrije tijd voor mantelzorgers.

Het derde punt betreft de 'eenzijdige flexibilisering'. Voor veel arbeidskrachten is werken met tijdelijke en flexibele arbeidscontracten doorgeschoten, stelt de partij. Het motto 'voor jou tien anderen' leidt volgens de PvdA vaak tot lage lonen, gebrek aan waardering en slechte arbeidsomstandigheden. "Het arbeidsrecht moet de werknemer hier ten principale tegen beschermen. Het ontslagrecht dient bijvoorbeeld te allen tijde bescherming te bieden tegen willekeur en mag nooit lichtvaardig ontslag faciliteren."

Het kabinet wil het ontslagrecht juist versoepelen waardoor het voor werkgevers makkelijker wordt om mensen te ontslaan. Dit zou de arbeidsmarkt in beweging moeten zetten en kansen voor jongeren moeten vergroten.

Vierde hoofdlijn is het democratiseren van de publieke sector. Dat wil zeggen dat politici meer zeggenschap krijgen bij overheidsorganisaties. Ook wil de partij de top van semipublieke instellingen openbreken.

PvdA-leider Diederik Samsom reageerde positief op de resolutie en het rapport van de WBS. De nieuwe koers staat volgens hem niet haaks op het regeerakkoord "Het regeerakkoord is het startpunt, wij willen voorbij het regeerakkoord.''

De ontwerpresolutie wordt de komende weken aan de PvdA-afdelingen voorgelegd voor discussie. Op 27 april komt ze aan de orde tijdens een partijcongres.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden