Spekappel-pannenkoeken

Karin Luiten maakt het lekker zélf. Tips: karin@kokenmetkarin.nl

Uit een zakje:

Jan Spekpannenkoeken

Pannenkoek (magere melk, tarwebloem, water, plantaardige olie, scharrelei, roggebloem, droge melkbestanddelen, natuurlijk aroma, zout, bakpoeder (rijsmiddel: E500), voedingszuur (citroenzuur), 28% spek (varkensvlees 97%), zout, conserveermiddel (E262, E250, E252), aroma, glucosestroop, dextrose, stabilisator (E450, E451), antioxidant (E301), geleermiddel (carrageen), kruiden en specerijen.

Wat wil de wandelende, recreërende medemens met lentelust? Juist, die wil halverwege de inspanning een uitspanning. Met pannenkoeken. Wij zijn niet voor niets het land met de grootste pannenkoekboerderijdichtheid ter wereld. Laatst belandde ik al wandelend in een nepboerderij en bestelde een pannenkoek met spek en appel, maar dat kon niet. Het was óf spek, óf appel. Zo werden ze namelijk aangeleverd uit de fabriek, om alleen nog even op te warmen. Gaan we zo om met onze nationale trots? Nee, dan de Engelsen, die hebben tenminste een heuse Pancake Day, op Shrove Tuesday, de dinsdag voor Aswoensdag. De Fransen bakken juist weer massaal hun crèpes op 2 februari, La Fête de la Chandeleur. Bij ons niets van dat al. Tot pannenkoekmixmerk Koopmans en antiaanbakpannengigant Tefal een paar jaar geleden het verschijnsel 'Nationale Pannenkoekdag' in het leven riepen. Die valt alleen steeds op een andere datum, dit jaar op 28 maart. Een dag waarop, hoe nobel, scholieren pannenkoekbakken voor eenzame ouderen. 'Iedereen heeft het altijd maar druk, druk, druk. Hierdoor krijgen onze opa's en oma's niet altijd de aandacht die ze verdienen', aldus de website Pannenkoekdag.nl.

Maar nu is er ook ineens een 'Pannenkoekendag' opgedoken, vandaag, 5 april, georganiseerd door kant-en-klaar-koelversepannenkoekenmerk Jan. Deze dag is juist níet bedoeld om zelf te bakken - zulks zou natuurlijk indruisen tegen de merkgedachte - maar om met het hele gezin in Slagharen pannenkoeken te gaan eten in een reuzenrad.

Ik weet niet wat ik sneuer vind: gemagnetronde gummischijven of zogenaamde doe-het-zelfpannenkoekmix in een plastic schudfles. Zal ik, voordat ons vaderlands erfgoed helemaal verwaterd is voor het nageslacht, nog even voordoen hoe het ook alweer moet?

Zelf pannenkoeken bakken?

Nodig voor 8-10 stuks:

250 g bloem (of nog liever 2/3 bloem, 1/3 boekweitmeel)

150 g ontbijtspek

2 à 3 appels

2 grote eieren

500 ml melk

snufje zout

boter voor het bakken

Doe bloem, eieren, melk en zout in de blender en mix lekker lang tot een mooi luchtig, klontvrij beslag. Of gebruik de staafmixer. Laat even rusten. Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snij in dunne schijven. Neem een koekenpan (of twee) met antiaanbaklaag en laat die eerst goed heet worden op het vuur, dan pas een klontje boter erin. Laat twee plakjes spek even uitbakken in de pan, daarna mogen er ook twee appelplakken bij. Bak even en draai dan alles om met een tang of spatel. Giet met een soeplepel wat beslag in het midden van de pan en draai hem snel rond tot de hele bodem bedekt is. Bak op niet al te hoog vuur tot de bovenkant van de pannenkoek droog is en de onderkant lichtbruin. Draai om en bak de andere kant. Bak zo verder tot al het beslag op is. Het lekkerst overgoten met maple syrup (natuurwinkel). Maar gewone Nederlandse stroop kan natuurlijk ook.

Tips

Het beslag moet goed vloeibaar zijn. Te dik vloeit niet soepel door de pan en geeft zompige pannenkoeken. Te dun geeft daarentegen alleen maar geknisper. De ideale pannenkoek is smeuïg maar niet klef en heeft knapperige randjes.

Geen blender of staafmixer? Gebruik dan een gewone garde of handmixer.

Het is een fabeltje dat de eerste pannenkoek altijd mislukt; dan was de pan gewoon niet heet genoeg.

Boekweitmeel (natuurwinkel) maakt het beslag extra lekker, en de pannenkoek kleurt ook mooi bruin.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden