Speerwerpers naderen toch weer de magische grens van honderd meter

OSLO, TRONDHEIM (ANP, Reuter) - Een perfecte combinatie van techniek en technologie heeft Jan Zelezny zaterdagavond bij de BislettGames in Oslo de nieuwe wereldrecordhouder bij het speerwerpen gemaakt.

In zijn zesde poging wierp de 26jarige Tsjechoslowaak de speer naar 94 meter en 74 centimer, ruim drie meter verder dan het nog geen zes maanden oude record van de Brit Steve Backley (91,46).

Oslo heeft een positieve uitwerking op Zelezny. Twee jaar geleden kwam de man van Dukla Praag in de Noorse hoofdstad, eveneens op een warme zaterdagavond, bij dezelfde wedstrijd al tot een wereldrecord. Destijds was de zesde poging van de spectaculaire speerwerper goed voor 89,66 meter.

De speer waarmee die prestatie tot stand kwam, was ontworpen door de Hongaar Miklos Nemeth. Het model, waarmee ook de Fin Seppo Raty en Steve Backley tot wereldrecords kwamen, werd later door de Internationale Amateur Atletiek Federatie verboden verklaard. Welke regels echter ook bedacht worden, de speerwerpers naderen opnieuw de magische grens van 100 meter. Dat nu wil de atletiekfederatie uit veiligheidsoverwegingen juist voorkomen.

Zelezny wierp zaterdag met het nieuwste ontwerp van Nemeth, dat volgens de Hongaar nog niet is goedgekeurd door de technische commissie en bij de Olympische Spelen niet gebruikt kan worden.

Voor Zelezny was het pas zijn derde wedstrijd dit jaar. Rugproblemen hielden hem veel aan de kant. Het gebrek aan wedstrijdritme had weinig invloed op zijn prestaties. Na de eerste, ongeldige worp volgde een unieke serie. Die bestond uit 87,38 m, 90,10 m, 90,78 m, 91,24 m en tenslotte 94,74 m. Zijn rivaal Backley keek verbouwereerd toe. De Brit bleef met 85,06 m bijna tien meter achter.

Toch was Zelezny niet helemaal tevreden met de recordafstand. "Mijn techniek is nog niet honderd procent. Iedereen kon zien dat de speer te ver naar rechts uitweek. De komende weken werk ik verder aan mijn techniek. Het was geen perfecte worp" , aldus de winnaar.

Fita Bayissa uit Ethiopie zorgde in Oslo eveneens voor een sterke prestatie op de tien kilometer. Met 27.14,26 zette hij de vijfde prestatie aller tijden neer. Zijn slotronde nam niet meer dan 54,8 seconden in beslag. De negentien-jarige atleet bleef iets meer dan zes seconden boven het wereldrecord van de Mexicaan Arturo Barrios (27.08,23). Het was wel de beste seizoenprestatie.

Tienkamper Daley Thompson heeft zaterdag in Trondheim gefaald bij de poging zich te kwalificeren voor de Spelen. De Olympisch kampioen van 1980 en 1984 trok zich na vier onderdelen terug. De Brit wil nog een poging ondernemen. Hij heeft tot vrijdag de tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden