Speeltuinterroristjes slaan toe

ENKHUIZEN - De gemeente heeft geen halve maatregelen genomen. Een groot hek op het entreebruggetje verspert sinds een paar dagen de toegang tot 'Speeleiland' in de nieuwbouwwijk Kadijken in Enkhuizen-Noord. Ten overvloede wijst het bekende blauwe artikel-461-bordje nieuwsgierigen erop dat ze niet welkom zijn.

Ruut Verhoeven

Enkele teleurgestelde skaters maken van de nood een deugd en roetsjen dan maar vanaf het bruggetje de straat op. Op het oog een riskante onderneming, maar voor deze geoefende kinderen een abc-tje. De lol is echter van korte duur. Al na een paar geslaagde afdalingen houden ze het voor gezien.

Eigenlijk zou het drie ton kostende speelterrein met skatebanen, schommel, glijbaan, basketbal- en trapveldje vandaag feestelijk worden geopend. Maar op last van wethouder D. van Pijkeren is de opening tot nader order uitgesteld. Hij wil eerst orde op zaken stellen en met de omwonenden gaan praten. ,,Met een maandje moet de tent weer open kunnen zijn'', hoopt hij.

Een groepje hangjongeren met scooters heeft het de laatste weken voor de skateliefhebbers verpest. Ze reden hinderlijk tussen de skaters door, scholden en daagden ze uit, richtten vernielingen aan, spoten graffiti op de gloednieuwe toestellen en maakten tot diep in de nacht lawaai. Toen afgelopen weekeind brand werd gesticht op het eiland, was de maat vol voor de buurt. Per brief verzochten de buurtbewoners de gemeente een eind te maken aan de overlast.

De wethouder jeugdzaken neemt de mare zeer serieus. ,,We gaan de teugels aanhalen'', zegt Van Pijkeren. ,,We zijn de laatste tijd al te vaak negatief in het nieuws geweest.'' Hij doelt op de 'treinterroristjes' die de lijn Enkhuizen-Hoorn onveilig maakten en zo de NS op kosten joegen.

Een chronisch gebrek aan vertier brengt hangjongeren in het Zuiderzeestadje er telkens weer toe rottigheid uit te halen. Vorig jaar leek Enkhuizen het lek boven te hebben met een bekroond huiskamerproject, dat rondhangende jongeren succesvol uit het plaatselijke winkelcentrum weerde. De werkelijkheid blijkt toch weerbarstiger.

De gemeente heeft deze week 'keiharde' afspraken gemaakt met de politie om de overlast door jongeren terug te dringen. ,,We hebben een top-tienlijstje samengesteld'', zegt Van Pijkeren. ,,Wie schade veroorzaakt, krijgt de rekening gepresenteerd. En wie een politiefunctionaris uitscheldt, krijgt onmiddellijk een bekeuring. De politie heeft toegezegd haar verantwoordelijkheid te zullen nemen.''

Een woordvoerder van de politie reageert geprikkeld op de opmerkingen van de wethouder. ,,Wij kennen het probleem op Speeleiland en houden daar toezicht op. Dat deden we al en doen we nog steeds. We gaan daar regelmatig kijken. Een aantal raddraaiers heeft al een prent van ons gehad. Ook zijn we nog bezig met een onderzoekje naar recente vernielingen. Dat heeft allemaal niets met lik-op-stuk-beleid of zero tolerance te maken. We doen gewoon ons werk.''

De hele commotie over de hangjongeren van Enkhuizen vindt de woordvoerder schromelijk overdreven. ,,Hier komt niet meer rottigheid voor dan elders. Enkele incidenten zijn verschrikkelijk uitgemeten in de media.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden