Speelt Saudi-Arabië een rol in de verdwijning van de Libanese premier Hariri?

6 november: de Saudische kroonprins Salman ontmoet ex-premier Hariri van Libanon in Riyadh. Beeld AFP

Premier Hariri van Libanon is onverwacht afgetreden en het land uitgevlucht. Speelt Saudi-Arabië hier een rol in?

Wat is er met de Libanese premier Saad Hariri gebeurd? Het mysterie rondom zijn plotselinge aftreden wordt alsmaar groter. De wijze waarop hij zijn ontslag indiende (via een videoboodschap en vanuit Saudi-Arabië) en zijn zwijgen nadien, doen vermoeden dat hij tegen zijn wil wordt vastgehouden in en door Saudi-Arabië.

In zijn ontslagrede eerder deze maand gaf Hariri aan niet meer naar Libanon terug te zullen keren, omdat hij zou vrezen voor zijn leven. Iran had het op hem voorzien, stelde hij. Door de Iraanse inmenging in zijn land was de onafhankelijkheid van Libanon in het geding. Hij moest wel ontslag nemen.

Geen genoegen 

De Libanese president Michel Aoun neemt echter geen genoegen met zijn voorgelezen ontslagbrief. Hariri moet eerst maar naar Libanon terugkeren en uitleggen waarom hij zijn functie neerlegt. Pas dan kan worden vastgesteld of hij ook werkelijk meende wat hij zei, want het vermoeden rijst dat de speech onder dwang van Saudi-Arabië is uitgesproken.

Hariri had geen reden om ontslag te nemen, en de harde taal jegens Iran was voor zijn doen onverklaarbaar fel. De anti-Iraanse Saudiërs grepen zijn toespraak echter onmiddellijk aan om Libanon strafmaatregelen op te leggen. Libanon moet volgens Riyad worden 'bevrijd' van het Iraanse juk, en de Saudische regering riep deze week al haar staatsburgers op om het land te verlaten. Als gevolg daarvan lijdt Libanon grote economische schade.

De Franse regering zei gisteren dat niets wijst op een gedwongen ontslag of dat de Libanese premier tegen zijn zin wordt vastgehouden. Franse diplomaten ontmoetten hem deze week, en op basis van hun gesprekken liet het ministerie van buitenlandse zaken weten dat Hariri 'zegt dat hij geen gevangene is'. De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman kon dat beamen, aldus het ministerie.

Alle bewegingsvrijheid 

Maar even later verkondigde de Franse onderminister van buitenlandse zaken dat 'we hopen dat Saad al-Hariri alle bewegingsvrijheid heeft', waaruit kan worden opgemaakt dat de Fransen wel degelijk vermoeden dat de Saudiërs de Libanese premier vasthouden.

De woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken maakte gisteren de verwarring compleet. Ze vertelde dat Amerikaanse diplomaten Hariri hebben gezien, maar wilde niets loslaten over 'de omstandigheden' waarin hij verkeerde. Ze weigerde vervolgens antwoord te geven op de vraag van een journalist of de premier onder huisarrest stond, en verwees hem voor nadere informatie door naar de Saudische regering.

Deze week maakte de Washington Post bekend dat de Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi in Saudi-Arabië onder huisarrest staat. Hadi zou sinds zijn aankomst in het land in februari, ondanks schriftelijke verzoeken, geen toestemming hebben gekregen van de Saudische koning om terug te keren naar zijn land.

Beeld ©Trouw
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden