Speelt Bussemaker paniekvoetbal?

null Beeld anp
Beeld anp

De minister wil de eindtoets weer zwaarder laten wegen dan het advies van de basisschool. Paniekvoetbal?

Basisscholen verzetten zich tegen het 'paniekvoetbal' van minister Jet Bussemaker (onderwijs) die de eindtoets weer zwaar wil laten meewegen bij het bepalen van het middelbare schoolniveau voor leerlingen van groep 8. De scholen houden vast aan het advies van leerkrachten als belangrijkste graadmeter.

De wet is net aangepast zodat vooral het oordeel van de school telt, gebaseerd op het volgen van de leerling over meerdere jaren. "Na een jaar gooi je die weloverwogen aanpassing al op de schop", kritiseert voorzitter Rinda den Besten van de PO-raad, de koepel van basisscholen. "De sector begrijpt er niets van. We hadden afgesproken na drie jaar te evalueren, dezelfde termijn als bij het leenstelsel."

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Beeld anp
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en WetenschapBeeld anp

Ongelijke kansen
Het schooladvies kwam de afgelopen maanden onder vuur te liggen. Uit onderzoeken van de Onderwijsinspectie en de Oeso blijkt dat kinderen van laagopgeleide ouders vergeleken met klasgenoten uit betere milieus lagere adviezen krijgen. Deze maand nog praat de Tweede Kamer over deze kansenongelijkheid.

Basisscholen moeten bekijken "waar het schooladvies beter, scherper en zuiverder kan", erkent Den Besten. Maar het terugdraaien naar de oude situatie lost volgens haar niets op. "De oorzaken liggen dieper."

Bij het jaarlijkse congres van de PO-raad komende vrijdag zal ze daarom pleiten voor een 'scan' van het hele onderwijssysteem. Die moet alle blokkades bij het doorstromen naar andere niveaus aan het licht brengen.

Second opinion
Uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders blijkt bovendien dat de eindtoets sowieso alweer aan belang wint. Steeds meer basisscholen gebruiken de toets als second opinion. Twee derde van de basisscholen heeft bij een hogere score op die toets het schooladvies naar boven bijgesteld. Vorig jaar gebeurde dat in slechts een op de zes gevallen.

"Je kunt dit niet één op één toeschrijven aan de politieke druk", zegt voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders. Ze wijst erop dat twee derde van de bijstellingen gebeurde op initiatief van de scholen zelf, een derde op aanvraag van ouders. Het plaatsen van een leerling met een bijgesteld advies is echter problematisch, aldus de AVS.

Lees in Trouw vandaag een interview met Rinda den Besten, de voorzitter van de PO-raad. "We moeten vanaf nul jaar aan de slag." (link alleen voor abonnees)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden