Speels orkest blijft iets te comfortabel

KLASSIEK

Melbourne Symphony Orchestra ***

Ze vormen het oudste orkest van Australië, de musici van het Melbourne Symphony Orchestra, opgericht in 1906. Maar de samenstelling is vrij jong, en ook de energie die van de club uitgaat is van deze tijd. En dat komt niet in de laatste plaats door Sir Andrew Davis, een wakkere chef-dirigent met humor en een opgeruimd karakter.

De uitvoering van Richard Strauss' 'Vier letzte Lieder' in het Amsterdamse Concertgebouw droeg het gezelschap op aan de slachtoffers en nabestaanden van vlucht MH17, een mooi gebaar. Toch blijft het lastig om deze zwanenzang in de juiste banen te leiden.

Wat eraan schortte? Best wel een en ander: een allesverzengende klankopbloei ('Frühling'), een tikje eenvoud ('September'), een kwetsbare opstelling ('Im Abendrot'). Sopraan Erin Wall was lichamelijk in goede conditie - volgende maand rent ze een halve marathon - maar wat haar stem betreft konden we voornamelijk genieten van het hoge register, dat ze operatesk uitbuitte. De donkerste lagen in de 'Lieder' bleven onderbelicht, en waren slecht te verstaan. Sir Andrews bonhomie, hoe plezierig ook, leent zich nauwelijks voor Strauss' nog eenmaal opflakkerend vuur. Al met al een uitvoering op kamertemperatuur, en dat is te comfortabel voor deze muziek.

De solide kwaliteiten van het orkest deden het wel goed in het symfonische gedicht 'Don Juan', een jeugdwerk van Strauss. Laat deze Australiërs vooral muziek maken waar een beetje speelsheid voor nodig is. Kom, dachten de hoorns, zo vaak zitten we niet in deze Grote Zaal, we nemen het ervan: vijf stuks galmden heroïsch en briljant.

Met de bezetenheid van Berlioz' 'Symphonie fantastique', de vroegste compositie op dit programma van de Robeco SummerNights, konden Davis en consorten prima uit de voeten. Strijkers dansten op het bal en de harpen met hen in de pas. De mars naar het schavot lokte venijn uit bij de spelers, en de heksen waren vervaarlijk in de weer in 'Songe d'une nuit du sabbat'.

Als je helemaal van 'down under' komt overgevlogen, neem je iets extra's mee: de musici sloten af met een puike uitsmijter van hun landgenoot Percy Grainger, 'Handel in the Strand'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden