Speelkwartier lijkt voorbij voor Marokkaanse pers

Marokko is bezig de pers te muilkorven. Kranten worden gesloten, boetes opgelegd, terwijl journalisten celstraf boven het hoofd hangt.

Kees Beekmans

Voor het afdrukken van een tekening waarop maar de helft van de Marokkaanse vijfpuntige ster te zien is, heeft de minister van binnenlandse zaken de krant al Akhbar al Youm (Het Nieuws van de Dag) gesloten. Hoofdredacteur Taoufiq Bouachrine en tekenaar Khalid Gueddar worden ervan beschuldigd de nationale vlag te hebben geschonden en riskeren beiden drie jaar celstraf.

Na eerder affaires afgelopen zomer beginnen commentatoren zich af te vragen of na tien jaar Mohammed VI het speelkwartier in Marokko definitief voorbij is. Is het regime bezig orde op zaken te stellen door de pers als vanouds, net als onder de vorige koning Hassan II, strak aan banden te leggen?

En hoe. Op de tekening zien we prins Moulay Ismaël, een volle neef van de koning, vanaf een amaria ( een Marokkaans huwelijksbootje) zwaaien naar de lezer. De gestalte van de prins ontneemt het zicht op de helft van de groene ster van de Marokkaanse vlag.

Volgens het ministerie van binnenlandse zaken verraadt deze tekening een ’flagrant antisemitisme’. De halve ster zou eigenlijk de zespuntige (blauwe) davidster zijn, en het zwaaien een Hitlergroet. „Het is waar dat Moulay Ismaël een Duitse trouwt”, verdedigt Gueddar zich, „maar dat kan voor mij toch geen reden zijn om een nazi van hem te willen maken? Dat is belachelijk. Mensen die er een davidster in zien moeten beter naar de tekening kijken.” Hoofdredacteur Bouachrine verklaarde dat de redactionele koers van zijn krant „verre van antisemitisch is”.

Op de dag dat ze over deze affaire berichtten en de gewraakte cartoon van Gueddar overnamen, zijn Le Monde en El Pais aan de grens tegengehouden. Normaal gesproken zijn de Franse en de Spaanse krant in de grote Marokkaanse steden te koop. Vorige week ontbraken ze drie dagen achtereen in de kiosken.

Hoofdredacteur van de krant al Michaal (De Fakkel) Idriss Chahtane is vorige week door de rechter een jaar cel opgelegd voor het publiceren van een stuk over de ’rotavirus-infectie’ van de koning; een virus dat hevige diarree veroorzaakt. De man zit nu achter tralies. De hoofdredacteur van Al Jarida al Oula (De Eerste Krant), die ook over het virus van de koning berichtte, kwam er makkelijker vanaf. Hem werd een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd.

En het onafhankelijke kwaliteitsweekblad Le Journal kreeg vorige week een deurwaarder op bezoek voor een oude (soortgelijke) affaire, waarbij het veroordeeld was tot het betalen van 250.000 euro. Het vonnis was echter nooit uitgevoerd. De vertraagde komst nu van de deurwaarder valt toevallig samen met de terugkeer van oprichter Aboubakr Jamaï naar Le Journal. Jamaï schrijft zeer kritische columns. Er is inmiddels beslag gelegd op de bankrekening van het weekblad.

Ook TelQuel, Nichane, al Msa en andere kranten hebben zo hun affaires. Het Franse Reporters zonder Grenzen heeft zich deze week tijdens een persconferentie in Casablanca uitgesproken tegen de niet-aflatende aanvallen op de Marokkaanse pers. De non-gouvernementele organisatie heeft aangekondigd een en ander aan te kaarten bij de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton, die begin volgende week naar Marokko komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden