Speelgoed beschadigt kinderoor

(\N) Beeld
(\N)

Kinderspeelgoed met geluid kan ernstige gehoorschade veroorzaken, concludeert een Belgische fabrikant van gehoortoestellen na onderzoek.

Nienke Schipper

De Belgische fabrikant van gehoorapparaten Laperre heeft het geluidsniveau van zestien stuks speelgoed getest, waarvan de meesten ook in Nederland verkrijgbaar zijn. 93 procent bleek volgens de onderzoekers onveilig en 86 zelfs zeer onveilig omdat het meer dan 100 decibel produceerde.

Op zich voldeed al het speelgoed aan de Europese norm van 90 decibel op een afstand van 25 centimeter van het oor, maar in de praktijk houden veel baby’s en peuters het speelgoed dicht tegen hun oor aan. In dat geval kan er volgens onderzoeker Ivan Dierickx van Laperre wel degelijk schade aan het gehoor ontstaan.

Bij langdurige blootstelling kan iemand al vanaf 90 decibel schade oplopen. 120 decibel is vrijwel direct gevaarlijk. Eén geteste speelgoedboor produceerde maar liefst 140 decibel, wat overeenkomt met een opstijgend vliegtuig op 50 meter afstand. Dierickx zegt dat het mogelijk is dat in het nauwe kinderoor het aantal decibellen nog verder wordt versterkt. Het effect van gehoorschade op jonge leeftijd kan zijn dat mensen steeds jonger doof worden.

Sylvia Pardon van de Vlaamse zorgverkering De VoorZorg, die het onderzoek initieerde, noemt de uitkomst shockerend. Ze heeft de Vlaamse gezondheidsraad gevraagd om de Europese richtlijnen aan te scherpen. Verder start De VoorZorg binnenkort een bewustwordingscampagne in België voor ouders en scholen. Het advies zal zijn om geen speelgoed te kopen dat boven het geluidsniveau van een normaal gesprek uitkomt. Daarnaast mogen kinderen niet langer dan een uur per dag met luidruchtig speelgoed spelen en moeten ouders vooral goed opletten dat het speelgoed niet te dicht bij het oor komt.

Ook Erik Siersema, hoofd marketing van Hasbro Nederland, importeur van onder meer Playskool-speelgoed, is geschrokken van de uitkomsten van het onderzoek. Toch ziet hij geen reden om direct actie te ondernemen. Hij vindt het aanpassen van de norm geen zaak van de speelgoedindustrie en ziet de veiligheid van kinderen niet als de verantwoordelijkheid van de fabrikanten. „Een krijsend kind maakt meer lawaai.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden