Speel geen man, wees er een!

Moeten mannen ruimte krijgen om weer stoer te zijn? Vooral mannen reageerden op de vraag hoe groot de verschillen tussen mannen en vrouw nu echt zijn. Groot, vinden zij.

Vieze handen
Die arme mannen. Mannen hoeven niet meer ruimte te krijgen. Ze moeten meer ruimte nemen. Dat begint niet achter de computer of achter het bureau... Vieze handen krijgen bij het repareren van het riool, klussen met splinters in je vingers. De meeste mannen in mijn omgeving beginnen er niet meer aan. Stel je voor dat het misgaat en je een schok krijgt van het elektriciteitsnet. Nou en? Het doet even zeer en soms vliegen de stoppen erdoor, dat hoort erbij heren! Zelfs het tuinieren laten we tegenwoordig over aan vrouwen. Bang voor vieze handen? Kom uit die sportschool en word weer man.

Gerald Harbers Ede

Raar
De vraag: "Moeten mannen ruimte krijgen om weer stoer te zijn?" klinkt in mijn oren net zo raar als de vraag:"Moeten bejaarden de ruimte krijgen om weer stram te zijn en het kalmer aan te doen?" Er is niets mis mee dat mannen zich gedragen naar hun aard. Mits in het besef dat 'aard' een stereotiep is en niet samenvalt met 'de werkelijkheid'. Mannen en vrouwen verschillen van elkaar evenals mannen en vrouwen onderling verschillen. Evolutie van tienduizenden jaren verdwijnt niet in een paar decennia. Wie geïnteresseerd is in wetenschappelijk onderbouwde verschillen tussen mannen en vrouwen kan onder mere terecht bij de psycholoog en therapeut Martine Delfos ('Verschil mag er zijn') en hersenonderzoeker Dick Swaab ('Wij zijn ons brein').

Ron van den Steen Dordrecht

Als de kippen
Een bijkomende vraag van mijn kant is waarom vrouwen er, als de discussie over mannen versus vrouwen weer oplaait, altijd als de kippen bij zijn (Wilma Kieskamp doet het ook) om te benadrukken dat er eigenlijk geen echte verschillen tussen mannen en vrouwen zouden zijn.

Komt het de vrouw niet goed uit als er fundamentele verschillen aan het licht komen tussen haar en hem? Heeft zij er voor haar gevoel meer baat bij dat verschillen niet duidelijk, eerlijk en naar waarheid worden benoemd?

Ik heb hierbij altijd het gevoel dat vrouwen niet aan waarheidsvinding doen, maar ideologie bedrijven. Dat helpt niemand de brug over.

Gerrit Goosen Harderwijk

Bewondering
Waarom zouden zorgzaamheid en luisteren niet kunnen samengaan met fysieke kracht, sportiviteit en aanleg voor techniek? Ik ben zelf in het gelukkige bezit van een man die het allebei heeft. Hij strijkt zijn eigen overhemden en we delen was, boodschappen en het koken. Wel heb ik meer overzicht over de voorraden en ruim ik vaker en beter op. Maar als hij in de vrieskou hout staat te kloven of de winterbanden onder mijn auto zet, bewonder en begeer ik hem op klassiek vrouwelijke wijze. Sneu als zo'n man daarvoor moet autorollen of spijkerbroekhangen. Heeft die mannelijke identiteitscrisis niet veel meer te maken met het verdwijnen van echt fysiek mannenwerk? Die jonge mannen met die hippe baardjes kijken vaak zo slapjes uit hun ogen. Omdat ze alleen nog maar naar schermen en schermpjes turen?

Edith Boersma Ooststellingwerf

Onwil
Wilma Kieskamp voert twee met argumenten omklede meningen op over de grote verschillen tussen mannen en vrouwen, en schuift deze vervolgens moeiteloos opzij. Ze gelooft er niets van. Ja, zo kan ik het ook. In de onwil te accepteren dat mannen en vrouwen heel verschillende wezens zijn, zoals ik als vader van twee heerlijke dochters kan beamen, schuilt net het probleem. Ik heb zelf niets op met de potsierlijke pogingen van sommige 'rambomannen' om hun mannelijkheid te hervinden. Maar ik verloochen mijn eigen aard niet. Speel geen man, wees er een!

Wiebren Tabak Delft

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden