Speeddaten met school

Uitgelote achtstegroepers hopen nog ergens terecht te kunnen

Een beetje verdwaasd staan Dorna Babaei (12) en haar vader in de gang van het Kohnstammhuis in Amsterdam. In die gang, waar normaal alleen studenten van de Hogeschool van Amsterdam lopen, staan nu 265 aanstaande brugpiepers en vertegenwoordigers van negentien middelbare scholen.

Dorna hoopt tijdens een speeddate alsnog een droomschool te vinden. Met 432 anderen is ze uitgeloot op de school van haar keuze.

Met haar Citoscore van 541 heeft Dorna een havo/vwo-advies. "Ik wilde graag naar het Spinoza", vertelt ze tijdens een speeddate aan Niek Fikkers. Hij is onderbouwcoördinator van het Comenius Lyceum. "Mijn broer zit al drie jaar op die school. Het leek me leuk daar ook heen te gaan."

Uit het gesprek blijkt dat ze helemaal niet naar andere scholen gekeken heeft. Vrijdag moet de twaalfjarige al weten wat ze gaat doen. "Ik wil niet nog een keer uitgeloot worden", zegt Dorna resoluut.

Daarom maakt haar vader een afspraak op het Comenius te gaan kijken.

Tamar van Gelder, coördinator van de Onderwijs Consumenten Organisatie (OCO), ziet dat veel leerlingen al hun kaarten op één school zetten. Bovendien: iedereen mag zich maar voor één school opgeven. Steeds meer leerlingen krijgen te horen dat ze niet welkom zijn. Daarom organiseert de OCO speeddates. In vijf minuten kunnen de leerlingen scholen leren kennen om ze te helpen bij hun keuze.

Het is geen exclusief Amsterdams probleem. In Den Haag kregen 183 leerlingen het bericht dat ze verder moeten zoeken. Ook in Nijmegen, Haarlem, Groningen, Zeist, Utrecht, Eindhoven, Hilversum, Amersfoort, Deventer, Zwolle, Breda, Den Bosch en Enschede moesten scholen nee verkopen.

'Zwevende kiezers'
Moeite doen om op de school te komen waar je graag naar toe wilt is niks nieuws. Meermaals heeft Riemke Leusink, rector van het Christelijk Lyceum Zeist, het al meegemaakt. Daar hebben de zes middelbare scholen last van 'zwevende leerlingen'. Elk jaar zijn er andere scholen populair. "Het is nutteloos nieuwe lokalen te bouwen, zoals enkele ouders eisen", meent Leusink. "Dat is zonde van belastinggeld en het gaat ten koste van het onderwijs als volgend jaar een andere school weer in trek is." Ouders zouden ook graag zien dat het aantal plaatsen per afdeling aangepast wordt aan de vraag. Dit is volgens Leusink ook geen passende oplossing: "Volgend jaar kunnen de adviezen heel anders zijn, dan heb je weer een nieuw probleem."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden