Speed Sisters enige vrouwelijke coureursploeg in Arabische wereld

Coureur Mona en haar moeder in Ramallah, waar de Speed Sisters dit weekend in hun wagens door de straten scheurden.Beeld Edmée van Rijn

Vijf jonge Palestijnse vrouwen maken furore in Palestina. Marah, Mona, Noor, Betty en hun manager Maysoon. Ze zijn al enige jaren het eerste en enige vrouwenteam van de Arabische wereld in de autoracesport. Nu is er een documentaire over hen, die dit weekeinde in premiere ging.

De 'Speed Sisters' heten de stoere maar vrouwelijke meiden die je nooit met een hoofddoek ziet, maar wel met een helm. Vandaag racen Marah en Mona in Ramallah. Ze dragen strakke racepakken, grote zonnebrillen, en hebben lang haar. Het zijn opvallende verschijningen en toch heel gewoon voor het publiek dat hen inmiddels kent.

"Ik kom uit Jenin, het is daar behoorlijk traditioneel", vertelt Marah, overstemd door het oorverdovende lawaai van de knalpijpen en scheurende banden van de race die gaande is in het centrum van de stad. Honderden jongens en mannen, en een enkele vrouw, zijn vanuit de hele Westoever samengedromd om de racers en hun snelle auto's te bewonderen. Marah: "Ik hield altijd al van auto's en racen. Mijn vader vond dat ik moest doen wat ik graag wilde en heeft mij vanaf het begin gesteund. Eerst vonden de mensen in Jenin het raar, maar nu zijn ze eraan gewend en zijn ze trots op me."

Nationale trots
Op Facebook krijgt ze vooral berichten van meiden en jonge vrouwen die haar en haar 'snelle zusters' bewonderen. Niet alleen omdat ze zich als vrouwen begeven in de mannenwereld die de autoracesport nu eenmaal wereldwijd is, er speelt ook nationale trots: dat zij als Palestijnse vrouwen zo zelfbewust hun eigen weg gaan.

"Deze vrouwen volgen hun dromen ondanks de omstandigheden waarin ze leven, onder veel sociale druk en een harde militaire bezetting. Daarin zijn ze een voorbeeld niet alleen voor Palestina, maar voor de hele wereld", meent filmmaakster Amber Fares.

De regisseuse is zelf Canadees-Libanees. "Ik voelde na de aanslagen van 11 september 2001 sterk de behoefte verhalen uit de Arabische wereld te vertellen die je niet zo snel in de media ziet, en die aansluiten bij mijn eigen ervaringen in de Arabische wereld, met mijn familie in Libanon."

Vijf jaar was Fares in Ramallah om de vijf vrouwen te volgen. Het resultaat is een bij vlagen zeer humoristische documentaire die laat zien hoe hun persoonlijke levens verweven zijn met de politieke omstandigheden in bezet gebied. Een bijzonder fragment is het moment dat Marah een visum krijgt voor Israël en als een kind zo blij de zee in duikt. Gewoonlijk kan ze die alleen in de verte zien liggen.

Gedreven
Soms botsen de persoonlijke levens met de sociale omgeving van de vrouwen. De meesten komen uit een middenklassegezin, maar de traditionele opa's en oma's moeten behoorlijk slikken bij de uit de hand gelopen hobby en hippe levenswijze van hun kleindochters.

Ze zijn alle vijf heel verschillend, maar allemaal gedreven en zelfbewust. Marah: "Ik wil dat de hele wereld weet dat er een meisje is dat Marah Zahalqa heet dat Palestina vertegenwoordigt." Ze krijgen daarbij steun van het Britse consulaat in Oost-Jeruzalem, dat hun niet alleen financieel steun gaf voor training en hun allereerste raceauto, maar hen ook de naam Speed Sisters toebedeelde.

Het is een naam die ze met trots dragen. Niet alleen in Palestina, maar ook in bijvoorbeeld Jordanië, waar ze als enige vrouwen meedoen aan de autorally's. Filmmaakster Fares: "Dat vind ik het mooie aan hen. Ze maken zichzelf niet tot uitzondering, maar zijn deel van hun wereld, de Arabische wereld. Ze rekken de grenzen van hun samenleving op en trekken tegelijk de samenleving daarin mee."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden