Speculeren over toedracht is begonnen

'Kom kijken, Antonello, je eiland'

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Nog 29 opvarenden van de Costa Concordia worden vermist. Het zijn vier bemanningsleden en 25 passagiers.

Reddingswerkers moesten hun zoektocht gisteren enkele uren staken vanwege het slechte weer en de onstuimige golven. Daardoor verschoof het schip een beetje. Tot nu toe zijn er zes lijken geborgen nadat het cruiseschip voor de Italiaanse westkust vrijdag slagzij maakte. Er zouden zich vooral Duitsers onder de vermisten bevinden. Er voeren 4300 mensen mee.

Volgens de rederij van de Costa Concordia draagt de kapitein, Francesco Schettino, schuld aan het ongeluk. Het is louter aan 'menselijk falen' te wijten dat het cruiseschip op een bekende koers een rots raakte, aldus rederij Costa Cruises. Hoofd van de rederij Pier Luigi Foschi zei gisteren geëmotioneerd dat zijn schepen 'buitengewoon veilig' zijn.

De kapitein van het 114.500 ton zware schip is zaterdag gearresteerd op beschuldiging van doodslag en het voortijdig verlaten van het schip. Hij zou de waarschuwingen van de kustwacht in de wind hebben geslagen. Getuigen zeggen dat het schip de kust van het eiland Giglio te dicht naderde, zodat opvarenden konden zwaaien naar bekenden. De advocaat van Schettino stelde gisteren dat de kapitein juist duizenden levens heeft gered door op tijd het anker uit te gooien waardoor het schip niet wegdreef. Schettino zei zelf eerder dat de betreffende rots niet op de kaart staat, en over het hoofd was gezien door het navigatiesyteem.

De scheepsversie van de zwarte dozen worden onderzocht op de ware toedracht. Daarover doen nu nog verschillende versies de ronde. De Italiaanse Corriere della Sera beschrijft hoe Schettino een kelner op het schip, afkomstig van Giglio, een plezier wilde doen door vlak langs het eiland te varen: "Kom kijken, Antonello, kijk, je eiland." De kelner waarschuwde de kapitein nog, aldus de Corriere. Volgens de openbaar aanklager sloeg Schettino de oproepen van de kustwacht in de wind.

Omwonenden en het ministerie van milieu vrezen voor aantasting van het beschermde natuurgebied Giglio, voor de Toscaanse kust. Het Nederlandse bedrijf Smit acht het mogelijk dat de brandstof uit de tanks wordt gepompt, maar dan moet het schip wel stabiel blijven liggen, aldus een woordvoerder. Nu ligt het op 20 meter diepte, maar als het losraakt, kan het tot 130 meter onder de oppervlakte raken. De schade aan het cruiseschip Costa Concordia is tot nu toe geschat op 65 tot 73 miljoen euro.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden