Speculaties over 'EU-outfit' koningin Elizabeth

Koningin Elizabeth opent het parlementair jaarBeeld Photo News

Gehuld in het blauw, met gele accenten op haar hoed, opende de Britse koningin Elizabeth zojuist het parlementaire jaar. Haar kledingkeuze zorgde op social media voor wilde speculaties. Zou ze met haar outfit, die werd vergeleken met de Europese vlag, een statement willen maken in haar ‘Queen’s Speech’? De rede ging zoals verwacht voor een groot gedeelte over het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.

In de ceremonie die traditiegetrouw vol pracht en praal zat, las de 91-jarige vorstin de voornemens van de regering van Theresa May voor de komende twee jaar voor. Daarin kondigde May via Elizabeth aan voor ‘de beste deal’ te gaan in de onderhandelingen over de Brexit. In die onderhandelingen wil May zich tegelijkertijd bescheiden opstellen. De gematigde toon van premier May komt voort uit de desastreus verlopen verkiezingen waarin de Conservatieve partij de meerderheid verloor in het Britse parlement.

Elizabeth sprak over wetten en maatregelen voor het vertrek uit de EU, zoals voor migratie van EU-ingezetenen en handel. Andere onderwerpen die May wil aanpakken zijn onder andere de digitale veiligheid in Groot-Brittannië, de gezondheidszorg, het invoeren van maatregelen volgens het klimaatakkoord van Parijs en het bewaken van de infrastructuur. 

May beloofde meer aandacht te geven aan de bezorgdheid onder de Britse bevolking over de bezuinigingen om het begrotingstekort terug te dringen. Het was onduidelijk of de Conservatieve partij na de desastreus verlopen verkiezingen die politiek zou doorzetten. De plannen lijken echter niet veel veranderd. May gaat een lastige tijd tegemoet met een minderheidsregering die leunt op steun in het Lagerhuis van de kleine Noord-Ierse DUP. De Conservatieven onderhandelen nog met DUP over die steun. 

Lees ook

May kon wel eens lang blijven spartelen. Een analyse van correspondent Tim de Wit over de positie van Theresa May: ze is aangeschoten wild, maar de Conservatieven willen ook graag rust in de tent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden