Speculant smult van roddels, grote belegger kijkt toe

Geruchten, roddel en achterklap; het is dagelijkse kost voor beleggers. Ook in het jaar 2000 was het iedere dag weer raak in het beurscircuit. Een internetchat op 14 december: 'Wat is er met de koers van Corus aan de hand? Een scherpe daling bij hoge omzet.' 'Er is roest ontdekt.' 'Misschien gaat Corus in semiconductors. Men is bang voor stakingen.'

Het was ruim een week na het onverwachte vertrek van de twee co-voorzitters van staalbedrijf Corus. En in de roddelrubriek van Beursplein 5, Guru genaamd, werd zonder of blikken of blozen gesuggereerd dat Corus in semiconductors stapt. Een grap natuurlijk. Maar de opmerking over de vrees voor stakingen, had zo kunnen leiden tot een 'serieus' gerucht. Een beetje gerucht is voor de ware speculant al snel interessante informatie: verkopen die Corus-aandeeltjes!

Handelaren weten dat beursroddels vooral zijn besteed aan speculanten, aan beleggers die graag een gokje wagen. ,,Particulieren en pensioenfondsen wagen zich niet aan handel op basis van geruchten. Nu de markt zo op en neer gaat, zijn het vooral de daghandelaren en professionele handelaren die gebruikmaken van geruchten'', zegt een commissionair van Friesland Bank Securities. ,,Dat zijn ook nog wel eens partijen die er baat bij hebben dat bepaalde verhalen de wereld in worden gezonden.''

Vraag een handelaar naar zijn favoriete gerucht, en dan wordt al snel kabelbedrijf UPC genoemd. Het verlieslatende bedrijf, dat dagelijks miljoenen verbruikt om uit te kunnen groeien tot Europa's grootste exploitant van kabelmaatschappijen en daaraan verbonden moderne diensten, van telefoon tot internet, was altijd goed voor een roddel op de markt voor effecten.

In november bereikte het gehalte UPC-geruchten een hoogtepunt. De koers van het fonds stond onder druk, mede dankzij verhalen over mogelijk geldgebrek bij het bedrijf. Vervolgens joeg analist Henk Slotboom, van de Zwitserse bank Julius Bür, beleggers nog eens extra op de kast. UPC had net weer een miljoenenlening losgepeuterd bij financiers en hierover een verslag ingediend bij de SEC, de Amerikaanse toezichthouder op de effectenmarkten. Slotboom las het document en schreef een kritisch stukje over de zeer kwetsbare schuldenpositie van UPC. Twee dagen later was het fonds nog eens een kwart van zijn waarde kwijt.

Slotbooms column was slechts een zetje dat bepaalde beleggers nog nodig hadden om afstand te doen van het fonds dat het jaar ervoor tot de grootste stijgers had behoord. Alleen was het verhaal zijn eigen leven gaan leiden, en had het een zwaardere lading gekregen. In het geruchtencircuit was het alsof UPC op het punt van omvallen stond. Achteraf bleek dat Slotboom zijn verhaal te dik had aangezet. Bij het interpreteren van het SEC-document, had hij enkele vertaalfouten gemaakt, waardoor de stand van zaken bij UPC nog dramatischer leek.

Als een aantal geruchten was uitgekomen, dan had het koersenbord van de Amsterdamse beurs er nu anders uitgezien. Zo was ABN Amro gefuseerd met Deutsche Bank, of heette nu ABN ING. Wolters Kluwer was het huwelijk aangegaan met het Canadese Thomson en detailist Laurus was in handen gevallen van Fransen. KPN deed het ook goed. Alle grote internationale telecomspelers zijn weleens genoemd als potentiële partners van het bedrijf.

,,Je hoort honderden verhalen per dag. Maar van acht van de tien geruchten hoor je later niets meer'', stelt de handelaar van Friesland Bank Securities.

Een van die verhalen die al een tijdje in de lucht hingen, was de ophande zijnde samenwerking van British Airways en KLM. In juni zwollen de berichten daarover aan, totdat KLM op een gegeven moment naar buiten kwam met een bevestiging. ,,En dat is koren op de molen van speculanten.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden