Spectaculairekunstroof in Verona

Ze wisten precies wat ze mee moesten nemen. Drie inbrekers haalden donderdagavond zonder aarzelen vijftien topwerken van de muur in Museum Castelvecchio in Verona. Daaronder Pisanello's 'De Madonna met de kwartel' (ca. 1420), Mantegna's 'Heilige Familie' (ca. 1495-1505) en Rubens' 'Portret van een vrouw' (1602). Alleen de alleroudste werken uit die topcategorie lieten ze hangen. De dieven kwamen gewapend binnen en dwongen de bewaker van het museum om met hen naar de zalen te gaan. Daar kozen ze de buit uit.

Volgens de burgemeester van Verona, Flavio Tosi, moeten de inbrekers in opdracht hebben gewerkt. Een logische conclusie, want dergelijke bekende werken zijn onmogelijk op de markt te verhandelen.

Museum Castelvecchio heeft schilderijen, tekeningen en beelden vanaf de dertiende eeuw. Je kunt er de Italiaanse kunstgeschiedenis volgen langs beroemde namen als Jacopo Bellini, Mantegna en Tintoretto. Van de laatste werden vijf werken gestolen. Er is ook Noord-Europese kunst uit de zeventiende eeuw. Voor het museum is de roof een fors verlies. De werken zijn zo bijzonder dat ze onvervangbaar zijn.

Een van de bijzonderste kunstwerken die de dieven meenamen is 'Portret van een kind met een tekening' (1523) van Giovanni Francesco Caroto. Het is een van de eerste geschilderde afbeeldingen van een kind. Helemaal bijzonder is dat het kind een kindertekening laat zien.

Kunstroven zijn niet zeldzaam, maar hebben zelden deze omvang. Meestal worden er heel gericht een of twee werken weggehaald. Deze diefstal valt in dezelfde categorie als de schilderijenroof uit het Stewart Gardner Museum in het Amerikaanse Boston. In 1990 werden daar Rembrandts, een Vermeer en enkele andere werken gestolen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden