Spectaculaire trucs, manshoge films en zeeschildpadden

BankGiro Loterij Museumprijs
Info: www.museumprijs.nl

In de grote entreehal van het Scheepvaartmuseum delen de suppoosten kaarten uit aan bezoekers: 'Stem op ons!', staat daarop geschreven. De Museumprijs gaat dit jaar naar het museum dat het meest aansprekend is voor jong publiek.

Uit de 45 inzendingen koos de jury het Scheepvaartmuseum, het Kinderboekenmuseum en twee natuurwetenschappelijke musea: Naturalis en het Natuurmuseum Fryslân (zie kader). Tot en met het afgelopen weekeinde konden museumbezoekers hun favoriet kiezen. Vandaag wordt de winnaar bekend gemaakt.

Het vernieuwde Scheepvaartmuseum toont wat de museumwereld anno 2012 in huis heeft om een jong publiek aan te spreken. De mediatrucs zijn spectaculair: manshoge films van zeelui tussen de vitrines, portretten die je toespreken vanuit hun lijst en een schip met piepklein geprojecteerde acteurs in 3D. Lange rijen staan voor de zaal waar je op virtuele zeereis kunt. De ramen daarachter bieden uitzicht op het IJ, waar de replica van het VOC-schip Amsterdam ligt aangemeerd.

De jeugdtentoonstelling 'Zie je in de Gouden Eeuw' is levendig en interactief. Bij de ingang vertelt acteur Waldemar Torenstra, die tussen een tableau vol heren in historisch kostuum staat: "Dit is de 17de eeuw en de Republiek der Verenigde Nederlanden is een echte supermacht. De scheepvaart maakte de handel met verre, vreemde landen mogelijk die de scheepslui schatrijk maakte." De route langs vitrines met historische globes, schepen, zeekaarten, verhalen en computerspellen is een geschiedenisles die je vastgrijpt en niet meer loslaat.

Jongere kinderen kunnen terecht in de westvleugel van het gebouw, bij 'Het verhaal van de walvis' en 'Matje&Roosje en Circus Zee'. De eerste expositie gaat vooral over de jacht op dit dier, met levensgrote beelden van jagers met harpoenen en een walvis waarin je kunt rondlopen. "Is het een monster, een lekker stuk vlees of een lieve lobbes?", leest een moeder voor aan haar twee peuters.

Sprookjesachtig is de expositie op de bovenste verdieping: een onderwaterwereld vol spiegels en zeedieren waar de kleintjes in kunnen klimmen om als zeepaardje of zeeschildpad over de bodem te schuifelen. Of dit genoeg is om zich Museum van het Jaar te noemen, was gisteren nog niet bekend. De winnaar ontvangt 100.000 euro, net als Museum Boijmans van Beuningen in 2011.

Vier kandidaten voor de Museumprijs
Het Kinderboekenmuseum in Den Haag heeft als enige een kinderdirectrice, die de jeugdactiviteiten test. Het museum staat al langer bekend als een voorloper in speels presenteren. Sinds de recente herinrichting is het een ode aan de fantasie. Het bezoek heeft de vorm van een speurtocht langs bekende schrijvers, verhalen en personages. Na afloop wil je niets liever dan met je neus in de boeken zitten.

Naturalis in Leiden is een klassieker, met een gigantisch gebouw voor de grootste collectie natuurwetenschappelijke objecten van het land. De beelden van het ontstaan van de aarde, de oudste edelstenen of een levensgrote replica van de eerste mens spreken ieder kind aan. Het is het museum bij uitstek om inspiratie op te doen voor een spreekbeurt. Ook de wisselende exposities verrassen, met bijvoorbeeld portretten van mensapen.

Minder bekend is het Natuurmuseum Fryslân in het historische Nieuw Stadsweeshuis van Leeuwarden. De jury nomineerde het overzichtelijk ingerichte museum, met 235.000 objecten over de natuur van Friesland, omdat de presentatie zo prikkelend is. Bijzonder is de preparateur op zaal die laat zien hoe dieren worden opgezet. Je kunt er ook zelf dieren laten prepareren.

www.hetscheepvaartmuseum.nl www.kinderboekenmuseum.nl www.naturalis.nl www.natuurmuseumfryslan.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden