Spectaculaire en zinvolle natuurbeleving

Natuur in Nederland is niet heel natuurlijk. Beheerders moeten hard werken om vennen nat te houden of heide niet te laten verbossen. Wil de toekomstige generatie er nog wel zoveel energie in steken?

Van onze verslaggeefster

Arjen Buijs van onderzoeksinstituut Alterra heeft net onderzoek onder jongeren en allochtonen afgerond. Hij legde ze onder meer foto’s voor van de belangrijkste landschapstypes in Nederland, zoals heide, bos, zandverstuivingen en veenweide. Bij pubers bleek er heel weinig draagvlak voor de bescherming van het zo typisch Nederlandse cultuurlandschap. En allochtonen hebben niets met ruige natuur.

Op lange termijn zal eenderde van de Nederlandse bevolking van buitenlandse afkomst zijn. Volgens Buijs is het in andere culturen normaler om gebruik te maken van de natuur. Dus wellicht zijn er in 2050 toch vooral smulbossen, waar je paddestoelen mag plukken en noten rapen.

Maar de meeste invloed verwacht hij toch van de Hollandse jeugd. Nu al introduceert Staatsbosbeheer speelbossen. In de toekomst zullen natuurbeheerders nog meer belevingswensen moeten vervullen. Buijs: „Die generatie wil niet fietsen langs weilanden, ze wil spektakel. Kabelbanen, survivalen in de uiterwaarden of een nachtelijke boswandeling met lichteffecten.”

Uiteindelijk is 2050 nog ver weg en het is volgens Arjen Buijs makkelijker om het klimaat te voorspellen dan de mens. Zo kunnen zelfs ongeïnteresseerde pubers nog uitgroeien tot natuurminnende volwassenen, vooral als ze zelf kinderen krijgen. „Uiteindelijk vinden jongeren het ook acceptabel dat ecologisch belangrijke natuur gesloten blijft voor publiek. En als ze horen dat de grutto het van veenweidegebieden moet hebben, willen ze die soort best beschermen.” Wel zullen de huidige jongeren misschien kritischer naar het Groene Hart kijken, denkt de onderzoeker. „Dat cultuurlandschap wordt eerder verruild voor woongebied en nieuwe, spectaculaire natuur. De Veluwe is er in 2050 voor intensieve natuurbeleving en de waardevolle Oostvaardersplassen blijven gespaard.”

Annick de Witt van de stichting wAarde ziet nog een andere vorm van natuurbeleving opkomen, niet actief, maar meer spiritueel en gericht op gezondheid. „Natuur als heil. Geestelijk, want ondanks de secularisering blijven velen er toch van overtuigd dat er iets is. En dat goddelijke openbaart zich in de natuur. Maar ook functioneel heil: de natuur tegen stress en overgewicht.”

Sowieso is ze optimistisch over de toekomst. „We hebben de natuur nu eenmaal nodig. Als alle economische voorwaarden gewaarborgd zijn, gaan we toch kijken waar we ons het lekkerst voelen: en dat is in het groen, bij het water. Vijftig jaar geleden wilden we de natuur beheersen en controleren. Nu we haar bijna verslagen hebben, gaan we haar weer waarderen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden