Jeugdboek

Spectaculair prentenboek vol grappige ontdekkingen

null Beeld
Beeld

Prentenboek biedt spektakel: nijlpaarden die tv kijken, flamingo’s met sokken, pinguïns met koelkast

Op een wegwijzer op de voorkant van dit verrassende prentenboeken­debuut staat: ‘Nieuw huis 4m’. Erbovenop zit een toekan met sleutels in zijn bek. Nog vier meter dus en dan zijn de bepakte dieren op de kaft bij hun nieuwe onderkomen. En laat dat nu precies de lengte zijn van de spectaculaire leporello die ‘De verhuisdieren’ is: je kunt de bladzijden op een normale manier omslaan, maar ze ook uitvouwen tot een strook van vier meter.

Een enorme stoet gevarieerde dieren met allerhande huisraad blijkt onderweg te zijn en dat levert een geweldig schouwspel op. Misschien niet meteen het opvallendst, maar wel heel mooi, is het fijnzinnige decor in grijs potlood. De dieren vertrekken vanuit een omgeving met veel planten en bloemen en een horizontaal gearceerde lucht, maar komen langzaamaan in stedelijk gebied met gedetailleerde gevels.

null Beeld
Beeld

En dan de dieren zelf, in donkerder potlood met aquarel ingekleurd: wat is daar veel grappigs aan te ontdekken. Twee nijlpaarden dragen een walvis, die tv ligt te kijken. Een wolf tilt een schaap, dat op zijn beurt – licht verontrustend – een stapel pannen meetorst. ‘De flamingo’s dragen sokken’, maar we zien dat ze over hun koppen zitten in plaats van aan hun poten. De pinguïns nemen hun hele huis mee, staat er: ze sjouwen een koelkast. Heel wat dieren hebben ook aan eten gedacht: de muizen verslepen een enorm stuk gatenkaas, een aap een tros bananen en tussendoor lopen overal mieren met soms een lolly of een snoepje op de rug.

Gerijpte, eigen tekenstijl

De soepel rijmende zinnen staan niet in tekstblokjes bij elkaar, maar speels verspreid over de pagina’s, aaneengeregen door een kronkelende stippellijn. Debutant Pieter van den Heuvel verbluft niet alleen met een gerijpte, eigen tekenstijl, maar laat ook zijn tekst en beelden elkaar aanvullen.

Zo schrijft hij ‘Panter neemt problemen mee…’ en moeten we zelf zien wat die problemen zijn: een bontjas, een geweer en jachttrofeeën – een subtiel maatschappijkritisch detail. En als hij schrijft: ‘Neushoorn nam de auto’, dissoneert dat heel even prettig met de tekening van het beest dat niet ín de auto zit, maar hem op z’n hoorn heeft genomen.

Spannend element: de monsterlijk grote, groene poten die de stoet soms onderbreken. Van wie die zijn, wordt aan het geestige einde duidelijk.

Oordeel: Spectaculair prentenboek vol grappige ontdekkingen en een geestig slot

null Beeld
Beeld

Pieter van den Heuvel
De verhuisdieren
Gottmer; 28 blz. € 15,99
Vanaf 3 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden