Specialisten: Second opinion niet meer gratis

Patiëntenfederatie fel tegen bijdrage

Patiënten die het oordeel van hun dokter willen voorleggen aan een andere specialist, moeten aan die 'second opinion' meebetalen.

Dat voorstel lanceerde voorzitter Frank de Grave van de Orde van Medisch Specialisten gisteren. Het tweede onderzoek kan duur uitpakken en levert meestal geen nieuwe diagnose op. Het blijft een keuze voor patiënten, aldus De Grave, maar die hoeft niet gratis te zijn.

Het voorstel is een antwoord op de oproep van minister Schippers (volksgezondheid) aan de zorg om zelf suggesties te doen om de stijging van de zorgkosten in de hand te houden. Hoeveel het plan oplevert, is onduidelijk. Volgens veel artsen stijgt het aantal tweede onderzoeken, maar ziekenhuizen en zorgverzekeraars houden niet apart bij welke medische verrichtingen neerkomen op een second opinion. Hoe groot de eigen bijdrage zou moeten zijn, is volgens De Grave aan de politiek.

Patiëntenfederatie NPCF sabelde het voorstel gisteren direct neer. "Mensen willen vaak een tweede mening omdat de communicatie met de arts niet optimaal is", aldus directeur Wilna Wind. De NPCF zal mensen niet aanmoedigen een second opinion aan te vragen, maar de federatie zegt te vaak te horen dat arts en patiënt niet op één lijn zitten en dat de patiënt niet genoeg wordt betrokken bij de keuze voor een behandeling.

Recht van de patiënt
Een 'second opinion' is nu een recht en wordt vergoed uit het basispakket. Vakblad Arts en Auto vroeg zorgverleners of dat zo moet blijven. Ruim de helft van de specialisten vindt dat de patiënt wel wat kan bijdragen. Van de huisartsen was 60 procent het hier mee eens. Hoeveel dit dan moet zijn, werd niet gevraagd. Een kleinere groep - ongeveer één op de tien specialisten en huisartsen - meent dat de patiënt de second opinion helemaal moet betalen of aanvullend moet verzekeren. Volgens specialisten die second opinions uitvoeren gaat het in één van de drie gevallen vooral om geruststelling. In 5 procent leidt het tweede onderzoek tot een andere diagnose.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden