Specialisten roepen op tot een declaratieboycot

De onvrede onder medisch specialisten over een nieuw declaratiesysteem is groot. Zij willen het systeem gaan boycotten.

door Eveline Brandt

Staken wil hij. Niet het werk neerleggen maar een administratieve staking: stoppen met de verplichte registratie van de ’diagnose behandelcombinaties’.

Dit nieuwe systeem van declareren (zie kader) drijft J. van Bork, internist in het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer, tot wanhoop. Net als zijn collega’s. ,,Er werken hier 50 specialisten; iedereen is het met mij eens. Wij worden het slachtoffer van een op hol geslagen controlebureaucratie.”

Deze week gaat er een brief van Van Bork naar de stafvoorzitters van alle ziekenhuizen. Met het verzoek zich aan te sluiten bij zijn stakingsoproep. ,,Het gaat mij niet om geld; ik wil slechts weg uit de wereld van Kafka.”

Minstens een uur per dag is Van Bork bezig om achter zijn pc ’onzinnige codes’ in te voeren. Die zijn nodig om te verantwoorden wat hij met elke patiënt heeft gedaan. Maar vaak passen de dbc’s niet op de diagnoses die hij heeft gesteld. En vaak snapt zijn eigen ziekenhuisadministratie er niks van.

,,Die stuurt mij dan weer lijsten met vragen. Het invullen daarvan kost me zeker nog twee uur.” De kosten van al dat controleren zijn gigantisch, zegt Van Bork. ,,Met dit geld zouden alle wachtlijsten weggewerkt kunnen worden.”

’Een normaal mens verzint dit niet’, schreef plastisch chirurg H. Aarts onlangs over de dbc’s in het artsenblad Medisch Contact. Hij sluit zich geheel aan bij Van Bork; hij zou het liefst vandaag stoppen met het systeem want dat is ’absurd’. ,,Ik denk dat alle specialisten dat willen, maar dan zijn we zelf de dupe. Als je niks declareert, krijg je ook niets betaald.” Van Bork, onbevreesd: ,,Ja, als wij ophouden met registreren stopt de geldstroom van de zorgverzekeraar naar het ziekenhuis. Dan gaat het ziekenhuis failliet. Maar dat laat men niet gebeuren dus gaat er gepraat worden. Misschien komt er dan iets in beweging.”

Zijn collega Aarts, werkzaam in Den Bosch, zegt 25 procent van zijn tijd kwijt te zijn aan ’de administratie van deze flauwekul’. Hij hekelt vooral de patiëntonvriendelijkheid van het systeem. ,,Volgens de dbc’s mag je maar een verrichting per opname doen. Voor ingrepen die ik vroeger combineerde, moet ik mijn patiënten nu twee keer een narcose en operatie aandoen.” Ook de beloofde transparantie is ver te zoeken, zegt Aarts. ,,Er zijn 1000 ingrepen mogelijk in de plastische chirurgie, maar er zijn 200 DBC’s. Voor 800 ingrepen heb ik geen code. Dus verzin ik maar wat. Dat is voor niemand transparant, zeker niet voor de patiënt.”

Het kan zo niet langer, zegt Aarts. We moeten terug naar het oude systeem van declareren, zegt Van Bork. ,,Dat moet wel gemoderniseerd worden, maar laten we het in vredesnaam eenvoudig houden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden