Specialisten naar de rechter

amsterdam – De Orde van Medisch Specialisten stapt naar de rechter. Zo willen zij een korting van een half miljard euro op de specialistensalarissen voorkomen.

De beroepsorganisatie is zeer verontwaardigd over de ingreep die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gisteren bekendmaakte en spreekt over een ’draconische maatregel’. Daarnaast is de orde ook een procedure in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) gestart, om inzage te krijgen in alle stukken die de NZa brachten tot het besluit. Want de Orde voelt zich niet serieus genomen in het maandenlange overleg tussen NZa, ministerie van VWS en specialisten over de ingreep die volgende maand ingaat en in totaal 512 miljoen euro moet opleveren. Daarmee komt de NZa volledig tegemoet aan de wens van demissionair minister Klink (CDA, volksgezondheid). Klink vindt dat de specialisten de afgelopen jaren teveel verdienden.

Het besluit van de NZa maakt een – voorlopig – einde aan een strijd die bijna een jaar duurde over percentages en inkomens, met aan de ene kant het ministerie van VWS en de andere kant de specialisten. De orde verwijt de NMa nu onder andere gebrek aan transparantie, maar ook dat het een rechterlijke uitspraak heeft genegeerd om tot een ’redelijke differentiatie’ te komen, verschillende kortingspercentages per beroepsgroep dus. Weliswaar heeft de NMa de ene beroepsgroep zwaarder aangeslagen dan de ander – de kortingspercentages variëren van drie tot 28 procent – maar hoe dat is onderbouwd is volgens specialisten volstrekt onduidelijk.

De NMa wijst alle kritiek van de hand, onderstreept dat met partijen is overlegd en het ’differentiatiemodel’ in samenspraak is ontwikkeld. Bovendien, laat de NMA weten, is het wel degelijk mogelijk dat medisch specialisten een goed inkomen houden. „Het merendeel van de medisch specialisten zal de normatieve omzet (210.000 euro) kunnen blijven realiseren”, zegt de toezichthouder. Een omzet van 210.000 euro vindt minister Klink wenselijk voor medisch specialisten.

De salarisingreep houdt de medisch specialisten al maandenlang bezig. Vooral jonge vrij gevestigde specialisten, die zich recent in een maatschap hebben ingekocht vrezen financiële problemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden