Specialisten dreigen poliklinieken bij toerbeurt te sluiten

ENSCHEDE - Als de acties van de specialisten geen succes hebben, gaan na Prinsjesdag ook de poliklinieken dicht. “De acties zullen harder worden als de politiek doof blijft”, zegt de Enschedese chirurg dr. P.

De 'budgetteringsweken' waarmee vorige maand in Twente is begonnen, zullen de week voor Prinsjesdag landelijk worden: in alle ziekenhuizen zullen de specialisten dan geen spreekuur houden en alleen noodgevallen opereren. Blijft Den Haag ook daarna ongevoelig voor het 'noodkreetgedrag' van de specialisten, dan gaan poliklinieken bij toerbeurt dicht. Vierhout: “We denken aan een scenario waarbij slechts een polikliniek per regio open is. Op maandag kan dat Enschede zijn, wat betekent dat alle patienten met letsel uit de heel Twente die dag naar Enschede moeten. De volgende dag kan een andere poli het overnemen en blijft de EHBO-post in Enschede dicht.” Volgens Vierhout is dit actiemodel al in chirurgenkring besproken en kan het op steun rekenen.

“Collega's uit andere disciplines zijn nog niet op de hoogte, maar ik verwacht dat ook zij dit zullen steunen. Iedereen is het namelijk zat.

Het publiek begrijpt inmiddels aardig wat er aan de hand is. Het wordt tijd dat ook politici wakker worden en zich niet langer zand in de ogen laten strooien door Simons. Mocht de poli-sluiting alleen onder chirurgen bijval vinden, dan nog wordt het een succes. Want 80 procent van het werk op poli's doen chirurgen.” Vierhout erkent dat door het sluiten van poliklinieken het risico groeit dat zich levensbedreigende situaties zullen voordoen. “Maar dat is bij de huidige acties ook het geval. De wachtlijsten worden steeds langer. Uiteraard zullen we er alles aan doen om de risico's zo veel mogelijk te bewaken bij de nieuwe acties die ons voor ogen staan.” -Pagina 4: 'Specialisten moeten praten met Simons'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden