Specialist Alphand treedt in voetsporen legendarische allrounder Killy

AMSTERDAM - In populariteit zal hij zijn legendarische landgenoot Jean-Claude Killy nimmer overtreffen. Zoals Luc Alphand hem sportief ook niet naar de kroon zal steken. De ambities van de skiër zijn te bescheiden; de kritiek aan het adres van het Franse publiek te onomwonden om zich in eigen land ècht geliefd te maken. Alphand's reportoir is daarbij eenzijdig, waar Killy op de besneeuwde hellingen werkelijk alles kon.

ROB VELTHUIS

Met name dat laatste maakt het zo bijzonder dat Alphand gisteren na 29 jaar in de voetsporen trad van zijn illustere landgenoot, die in '67 en '68 het algemeen wereldbekerklassement won door te domineren op zowel afdaling, reuzenslalom als slalom. Alphand werd de eerste winnaar van die algemene World Cup die slechts op basis van snelheid punten vergaarde. Hij won dit seizoen vier afdalingen en twee Super G's. Voorheen waren slechts twee technische specialisten erin geslaagd de allrounders het hoofd te bieden: de introverte Zweed Ingemar Stenmark in '76, '77 en '78 en de Italiaanse playboy Alberto Tomba in '95, het jaar dat Alphand eindelijk doorbrak.

Alphand zegevierde zonder tijdens het slotweekeinde in het Amerikaanse Vail in actie te zijn geweest. Mentaal uitgeput had de Fransman woensdag en donderdag al afscheid genomen met matige negende plaatsen op super G en afdaling. Waarmee hij de Noor Kjetil Andre Aamodt zowaar nog een sprankje hoop gaf na 1994 de felbegeerde kristallen bokaal nogmaals te kunnen winnen. “Ik zal spelden en een voodoopop zoeken om Aamodt te bestrijden”, grapte Alphand donderdag. Twee dagen later werd reeds duidelijk dat de wereldreis van afgelopen weken (van Noorwegen via Japan naar de VS) ook van Aamodt te veel heeft gevergd. Hij werd slechts achtste op de reuzenslalom, waarna de vereiste tweede plaats op de slalom van gisteren een mirakel zou zijn geweest. Daar kwam het dus niet van.

Ontrouw

Het is de vraag of Alphand's triomf veel emoties zal losmaken in Frankrijk. De skiër beklaagde zich tijdens de WK in Sestrière veelvuldig over de geringe aandacht van de Franse media voor zijn persoon. Zoals hij in de jaren daarvoor herhaaldelijk duidelijk had gemaakt hoe ontrouw het Franse publiek is. “Als je wint ben je meteen de grootste en sterkste, maar zo gauw de resultaten tegenvallen, ben je vergeten. Ik ski daarom niet voor volk en vaderland, maar voor mezelf.”

Alphand zegt de status van superster niet te ambiëren. De 31-jarige skiër twijfelt er zelfs over of hij volgend jaar in Nagano een laatste kans zal wagen op olympisch goud. “Het zal veel tijd kosten om een beslissing over de toekomst te nemen. Ik zou het heerlijk vinden om op mijn 32ste te zijn gestopt met mooie herinneringen aan mijn laatste seizoen. Als ik de baan weer opga, betekent dat mijn huis en kinderen weer voor acht maanden verlaten. Ik heb problemen met de wetenschap dat ik als skiër een egoïst ben. Mijn vrouw moet zich altijd aan mij aanpassen. Ik weet dat veel mensen willen dat ik doorga, omdat ze denken dat ik nog veel meer races kan winnen. Maar zo simpel ligt het niet.”

Met name de angst voor blessures zit er bij Alphand nog altijd in. De laatste van een lange reeks blessures -de Fransman scheurde zijn kniebanden op Whistler Mountain, Brits Colombia in 1993- betekende bijna het einde van zijn carrière. Die beelden kwamen onlangs in Chamonix na een bijna-val weer op zijn netvliezen, waarna hij vorige maand tijdens de afdaling van de wereldkampioenschappen in Sestrière daadwerkelijk viel door een domme fout. Het was zijn enige crash dit seizoen, uitgerekend in de race waarop heel het seizoen was afgestemd. Vijftien jaar eerder werd Alphand wereldkampioen bij de junioren op de Italiaanse piste die hij als zijn thuisbasis beschouwt. Op slechts 35 kilometer afstand van zijn woonplaats Serre-Chevalier aan de andere kant van de Montgenevre-pas. Weer ging een kans verloren om de eerste wereldkampioen op de afdaling te worden sinds Killy in 1968 zijn tegenstanders verpletterde.

Brokkenpiloot

Het is een gegeven uit vele sporten: juniorenkampioenen die de stap naar het hoogste niveau nooit maken. Alphand leek zo'n uitgesproken voorbeeld omdat blessures zijn ontwikkeling in de weg stonden. Zijn drang naar hoge snelheden bezorgde hem de bijnaam Top-Gun, maar maakte hem ook tot brokkenpiloot. Hij had zijn afscheid al aangekondigd, toen hij twee jaar geleden plots aan de top stond en zich er niet meer liet afstoten. Zes seizoenen lang had hij tevergeefs op een triomf in de WC gejaagd en toen waren er ineens twee op een dag. Binnen tweeënhalf uur won de Fransman de twee ingekorte afdalingen van de klassieke Hahnenkamm Rennen in Kitsbühel. Hij legde ermee de basis voor de World Cup-winst op de afdaling die hij in '96 en dit seizoen prolongeerde. Alphand heeft in die relatief korte tijdspanne tien afdalingen gewonnen, waarmee hij op de allertijden ranglijst alleen de grootheden Franz Klammer (25 overwinningen) Peter Müller (19) en Franz Heinzer (15) voor zich heeft.

Slechts de successen en bijkomende financiële voordelen hebben Alphand er nog van weerhouden het skiën op te geven. “Het geld dat ik met skiën verdien is belangrijk”, zei hij twee jaar geleden in het Zwitserse weekblad Sport. “Daarmee kan ik in de toekomst iets opbouwen. Je moet het ijzer smeden als het heet is. Maar als ik aan elk geslaagd seizoen een nieuw jaar knoop, stop ik nooit. Ik heb niet de ambitie om een ouderdoms-record in het skicircus te vestigen.”

De verdiensten voor zijn sportieve escapades vindt Alphand overigens beneden alle peil. “Het is duidelijk, overal in het skiën wordt momenteel rigoureus bezuinigd”, stelde hij vlak voor de WK in Sestrière vast. “Daarom heeft men er geen begrip voor als wij ons beklagen - al helemaal niet als ze horen dat het officiële prijzengeld per afdaling is verdrievoudigd (van 25 000 naar 75 000 gulden- red). Maar wie gaat zo'n groot beroepsrisico aan als een afdaler?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden