'Speciale zorg verpleeghuis jongere met hersenletsel'

Van een onzer verslaggeefsters DEN HAAG - De verpleeghuiszorg voor jongeren met niet-aangeboren hersenletsel moet worden geconcentreerd in een aantal verpleeghuizen per provincie of regio, zodat speciale aandacht aan hen kan worden besteed.

Daarvoor pleit de Nederlandse vereniging voor verpleeghuiszorg (NVVz) in het rapport 'Verpleeghuiszorg voor jongeren met niet-aangeboren hersenletsel' dat gisteren aan staatssecretaris Terpstra is aangeboden. Eind 1993 waren er 272 patiënten met niet-aangeboren hersenletsel van de doelgroep tussen 12 en 45 jaar in verpleeghuizen. In totaal verblijven 11 000 dergelijke patiënten in een verpleeghuis. Er zijn 350 patiënten tussen de 45 en 54 in die categorie. De meeste andere verpleeghuis-patiënten zijn hoogbejaard.

De groep waarover het gaat is in verhouding tot de totale verpleeghuispopulatie niet groot, vandaar dat wordt gedacht aan speciale voorzieningen in de regio en per provincie.

Onder patiënten met niet-aangeboren hersenletsel kunnen patiënten met een trauma, een herseninfarct, multiple sclerose, de ziekte van Korsakov, van Parkinson, van Huntington of hersentumoren vallen.

Dat speciaal wordt gedacht aan de jongeren komt omdat hun leven op school, het werk en in het gezin blijvend wordt verstoord, terwijl ze meestal nog een leven voor zich hebben. Daarmee wil de NVVz niet beweren dat ouderen met niet-aangeboren hersenletsel geen speciaal zorgaanbod nodig hebben, maar de gevolgen voor de jongeren zijn anders dan voor degenen die op latere leeftijd hetelfde lot treft. Aangenomen wordt dat maatregelen voor jongeren ook een positief effect hebben op de zorg voor ouderen.

Zestien verpleeghuizen bieden al specifieke zorg aan jongeren. Dat is een verdubbeling sinds 1990. Gelet op het bijzondere karakter van deze doelgroep zijn aanvullingen nodig, zoals activiteiten voor tijdsbesteding ook 's avonds en in het weekeinde een geschikt woonklimaat met mogelijkheden voor privacy.

Terpstra zei in haar antwoord te verwachten dat door het persoonsgebonden budget ook meer jongeren thuis of ergens anders buiten het verpleeghuis verzorgd zullen worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden