Speciale Vrouwenbijbel wil niet feministisch zijn

De Vrouwenbijbel Beeld Uitgeverij Royal Jongbloed
De VrouwenbijbelBeeld Uitgeverij Royal Jongbloed

Wie de kaft van de jongste bijbeluitgave ziet, weet direct voor welke doelgroep het boek bedoeld is. De Vrouwenbijbel is een lichtroze met bloemetjes. Vanaf vandaag ligt het boek in de winkel.

Redactie

Eerder zei hoofdredacteur Hanneke Schaap dat een Vrouwenbijbel hard nodig is, omdat vrouwen in de Bijbel nogal eens naar de achtergrond verdwijnen. Met de roze Bijbel wil uitgeverij Royal Jongbloed verhalen van vrouwen in de Bijbel actueel maken voor vrouwen van nu, door bijvoorbeeld biografieën of doordenkers aan de grondtekst toe te voegen.

Maar de Bijbel is niet feministisch, zei Schaap gisteren tijdens de boekpresentatie. "Bij feministen denk ik aan het sneue idee dat vrouwen achtergesteld worden en hun vrijheid moeten bevechten. Deze Bijbel haalt wel bepaalde vrouwelijke dingen voor het voetlicht, maar dat zou ik niet direct feministisch willen noemen," zei ze tegen het Reformatorisch Dagblad.

Voedsel
Schaap wil dat de Vrouwenbijbel 'voedsel' is voor Nederlandse vrouwen in de 'hectiek van ons bestaan'. Volgens haar zijn de Bijbelse verhalen nog steeds behulpzaam voor het leven van vrouwen nu, vertelde ze eerder in Trouw. "Er zijn genoeg voorbeelden van bijbelse vrouwen die een drukke baan en het managen van een bedrijf combineren met een gezin."

Ze noemt als voorbeeld Lydia uit het bijbelboek Handelingen. "Zij heeft een stoffenwinkel en genoeg te doen, maar neemt 's ochtends toch tijd om te gaan bidden bij de rivier. Ze had ook kunnen denken: ik slaap liever uit. Dat kan voor onze doelgroep herkenbaar zijn."

Voor de vrouwenbijbel heeft uitgeverij Royal Jongbloed gebruik gemaakt van de Herziene Statenvertaling (HSV), een populaire bijbelvertaling in orthodoxe kringen. Schaap benadrukt dat de Bijbel óók voor meer liberale vrouwen is. "Vrouwen uit bevindelijk gereformeerde kring zijn onze primaire doelgroep, maar we willen er zijn voor alle christelijke vrouwen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden