Speciale opvang voor slachtoffers loverboys

Michelle (16) zit in de nieuwe opvang van de organisaties Horizon en Fier. Ze was slachtoffer van mensenhandel waardoor ze een trauma opliep en heeft gedragsproblemen. Beeld Werry Crone
Michelle (16) zit in de nieuwe opvang van de organisaties Horizon en Fier. Ze was slachtoffer van mensenhandel waardoor ze een trauma opliep en heeft gedragsproblemen.Beeld Werry Crone

Vaak gaan de trauma's van jeugdige slachtoffers van mensenhandel gepaard met gedragsproblemen. Daarom is er nu in Rotterdam een opvang waar deze jongeren voor beide problemen tegelijk worden behandeld. De organisaties hierachter zijn Horizon Jeugdzorg en Onderwijs, gespecialiseerd in zware gedragsproblemen en Fier, een gespecialiseerde GGZ-instelling voor jeugdige mensenhandelslachtoffers.

De nieuwe locatie wordt vandaag officieel geopend door staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA), wethouder Hugo de Jonge (CDA) van de gemeente Rotterdam en de nationaal rapporteur mensenhandel, Corinne Dettmeijer-Vermeulen.

Jonge vrouwen tot 23 jaar worden hier behandeld voor gedragsproblemen en tegelijkertijd kunnen ze onder begeleiding loskomen van hun verleden. Daarnaast geeft Horizon ook onderwijs in de opvanginstelling, waardoor de meiden niet te ver achterop raken.

"Het is geen fusie", zegt Fier- bestuurder Linda Terpstra, "we werken nauw samen en maken daarbij gebruik van elkaars expertise. "Bovendien was er in Zuid-Holland nog geen plek waar deze meiden deze specifieke hulp konden krijgen", aldus bestuursvoorzitter Hans du Prie van Horizon.

Volgens experts, zoals de nationaal rapporteur mensenhandel Dettmeijer-Vermeulen, kan het problemen geven als jonge loverboyslachtoffers in een gemengde jeugdzorginstelling verblijven. Het risico van grensoverschrijdend gedrag tussen de jongens en meisjes onderling is dan groot.

De meisjes zijn uiterst kwetsbaar en dominante jongens zouden zich in hun nabijheid kunnen ontwikkelen tot potentiële loverboys. Op deze locatie in Rotterdam zal dat niet zo gauw gebeuren, omdat het een homogene groep is met strikte begeleiding en beveiliging. Horizon en Fier betalen deze speciale opvang uit eigen middelen, die ze al kregen van het Rijk of de gemeente.

Volgens cijfers van de nationale rapporteur mensenhandel werden in 2013 ruim 1400 vrouwen slachtoffer van vermoedelijke mensenhandel. Onder hen zijn 259 minderjarigen, van wie ruim de helft de Nederlandse nationaliteit hebben.

Trouw-abonnees lezen vandaag in de krant meer over de inwoners van de nieuwe opvang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden