Speciale ICT-cursussen voor hoogopgeleide vluchtelingen

Hogeschool Utrecht wil 23 kandidaten klaarstomen voor hbo

ANNE GRIETJE FRANSSEN

De eerste opleiding speciaal voor hoogopgeleide vluchtelingen is deze week van start gegaan. Aan de Hogeschool Utrecht (HU) worden 23 studenten klaargestoomd voor een hbo-opleiding in de ICT.

Het programma is een initiatief van de HU, het bedrijf Afas Software, de Gemeente Utrecht en de Stichting voor vluchtelingstudenten UAF. "Hoogopgeleide vluchtelingen willen natuurlijk graag aan de slag, en bedrijven als Afas staan te springen om ICT'ers", aldus David Uitdenbogaard van de HU.

Zes maanden lang krijgt het groepje vluchtelingstudenten intensief les: twintig uur Nederlands, vier uur ICT en vier uur studievaardigheden. Hun taalkennis moet de komende maanden met sprongen vooruit gaan om in september in te kunnen stromen in de Nederlandstalige hbo-opleiding. Maar ook onderricht in studievaardigheden blijkt geen overbodige luxe: in de landen van herkomst worden vaak heel andere lesmethoden gehanteerd.

"In Nederland houden we van projectgroepjes", zegt Petra Veldman van de UAF. "Studenten moeten veel met elkaar afspreken, taken verdelen, producten afleveren. Meestal hebben de vluchtelingen in hun thuisland vooral geleerd kennis te reproduceren, in plaats van toe te passen."

Niet iedere hoogopgeleide vluchteling komt voor het programma in aanmerking. Vereisten zijn een achtergrond in wiskunde of ICT, een goede beheersing van het Engels, een redelijke kennis van het Nederlands, en fulltime beschikbaarheid. "Voor vluchtelingen die bijvoorbeeld bezig zijn met gezinshereniging, is het niet verstandig om nu aan een studie te beginnen", zegt Veldman. "Die kunnen beter nog een jaartje wachten." De huidige groep komt voornamelijk uit de regio Utrecht en verblijft al een jaar of langer in Nederland.

Er was aanvankelijk plek voor 30 studenten, maar lang niet iedereen die zich meldde paste in het profiel. "Sommige vluchtelingen waren al te hoogopgeleid, die hebben we direct naar de TU Delft verwezen. We hebben per persoon gekeken: is dit echt iets voor jou?"

Slaagt de aanpak, dan volgen mogelijk meer vooropleidingen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden