Speciale Hof voor Sierra Leone en de Taylor-zaak

DEN HAAG (ANP) - Het internationale Speciale Hof voor Sierra Leone is in 2002 opgezet door de Verenigde Naties en de staat Sierra Leone gezamenlijk. Het SCSL moet de hoofdschuldigen berechten van de ergste gruweldaden tijdens de oorlog in het West-Afrikaanse land van 1996 tot 2002.

Het SCSL zetelt in de Sierraleoonse hoofdstad Freetown. Voor het Taylor-proces wijkt het om veiligheidsredenen uit naar een rechtszaal van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Het SCSL wordt gefinancierd door vrijwillige bijdragen van VN-leden. Nederland is een van de belangrijkste donoren.

DE TAYLOR-ZAAK

DE VERDACHTE: Charles Ghankay Taylor (59) was president van Liberia van 1997 tot 2003.

DE RECHTERS: De rechtszaak wordt geleid door de Ugandese rechter Julia Sebutinde. Naast de voorzitster zullen de rechters Richard Lussick (Samoa) en Teresa Doherty (Noord-Ierland) beslissen over schuld of onschuld. Het proces duurt naar verwachting zeker anderhalf jaar.

DE AANKLAGERS: Hoofdaanklager van het SCSL is de Amerikaan Stephen Rapp. Hij wordt tijdens de rechtszaak bijgestaan door zijn landgenote Brenda Hollis, een veterane van de internationale strafrechtspleging: Zij werkte al als aanklager in de zaak-Tadic, het eerste proces voor het Joegoslavië-Tribunaal.

DE VERDEDIGING wordt geleid door de Britse strafpleiter Karim Asad Ahmad Khan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden