Speciale gezant moet Nederlandse pulsvisserij redden

Vissersboot TX-38 Branding IV vertrekt vanuit de haven van Den Helder de Waddenzee op. De vissers doen aan pulsvisserij. FOTO NIELS WENSTEDT, ANP Beeld ANP
Vissersboot TX-38 Branding IV vertrekt vanuit de haven van Den Helder de Waddenzee op. De vissers doen aan pulsvisserij. FOTO NIELS WENSTEDT, ANPBeeld ANP

Er komt een speciale gezant die gaat proberen een Europees verbod op pulsvisserij van tafel te krijgen. Minister Carola Schouten van landbouw vindt de benoeming van zo’n pleitbezorger een goed idee. Het is aangedragen door de Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Tjeerd de Groot (D66).

Redactie

De Nederlandse pulsvissers leden afgelopen week een zware nederlaag nadat het Europees parlement voor een verbod op de vernieuwende vismethode met stroomstootjes had gestemd. Een verbod is nog niet definitief, maar Nederland staat redelijk alleen in de opvatting dat pulsvisserij duurzamer en daarom beter is dan de methode waarbij een kor over de zeebodem schraapt. Met name de Fransen verzetten zich tegen de Nederlandse vernieuwingsdrang. Alleen Duitsland en België kunnen enige sympathie opbrengen voor de Nederlandse vissers.

Snel iemand benoemen

Minister Schouten heeft de Kamer gevraagd zelf een kandidaat voor te dragen voor de post van speciale gezant. Dat moet volgens haar wel snel, want de onderhandelingen over de vernieuwende Nederlandse vismethode naderen het einde en het ziet er voor Nederland niet goed uit. De namen van oud-ministers van landbouw Cees Veerman en Laurens-Jan Brinkhorst zijn inmiddels genoemd.

Schouten spreekt komende maandag haar Franse collega weer over de pulsvisserij. De Fransen vrezen dat de Nederlandse vissers met hun ‘industriële methode’ de kleinschalige Franse vissers op zee overvleugelen. De Nederlandse vissers voeren aan dat het prikkelen van de vissen met stroomstootjes de bodem minder beschadigt, minder bijvangst oplevert en minder brandstof kost. De methode is nog in het proefstadium, Nederlandse vissers waren echter zo enthousiast dat ze al veel geïnvesteerd hebben in de techniek.

Lees de reconstructie van de Nederlandse pulskorvisserij. De Nederlandse garnalenvissers zijn blij met een verbod. Visser: niks mis met stroomstootjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden