'Speciale agent blijft agent, geen hulpverlener'

In het rapport van de commissie-Posthumus over de Schiedamse parkmoordwordt aandacht besteed aan de familierechercheur. De Utrechtse politiemanWim Henzen is aartsvader van dit fenomeen.

door Louis Cornelisse

De ouders van Nienke Kleiss en die van haar mishandelde vriendje Maikelkregen na de moord en mishandeling in het Beatrixpark te maken met tweefamilierechercheurs. In het rapport laten Nienke's ouders zich lovend uitover het koppel. Ze werden goed op de hoogte gehouden van het onderzoek.De ouders van Maikel waren minder te spreken over de zedenrechercheur dieMaikel 'confronterend' verhoorde. Als de ouders niet meewerkten, werdgedreigd hen uit de ouderlijke macht te ontzetten.

De commissie-Posthumus komt met twee conclusies. De familierechercheurmoet een logboek bijhouden en geen deel uitmaken van het onderzoeksteam.De 23 familierechercheurs in het korps van tactisch coördinator van deUtrechtse recherche Wim Henzen hebben al een logboek. Met de tweedeconclusie is hij het niet eens: ,,Vanuit het onderzoeksteam komen vragenvoor slachtoffers en nabestaanden, die aan hen voorgelegd moeten worden.Een collega van buiten het team kan nooit de vervolgens verkregeninformatie op waarde schatten."

Was het wel zo handig om de 'vertrouwensagent' als verhoorder in tezetten? Henzen: ,,Het gaat om maatwerk. De ene keer is het beter eenprofessioneel verhoorder te gebruiken, de andere keer is het beter dat ereen bekende politieman of vrouw bij is." Maikel kon die scheiding goedaanbrengen.

,,Familierechercheurs zijn in de eerste plaats politiemensen die eenzaak op te lossen hebben", zegt inspecteur Henzen. ,,Het zijn geenhulpverleners." Betrokkenen bij een zwaar misdrijf zijn een enorme bronvoor de politie. In zo'n tachtig procent van de levensdelicten is de dadereen bekende van het slachtoffer. Familie en vrienden kunnen vaak informatieaanleveren waar de politie lang naar moet zoeken.

In een poging de kwaliteit van het recherchewerk te verhogen,oriënteerde de Utrechtse politie zich in Engeland. Henzen werd naar deMetropolitan Police in Londen gestuurd. Daar hadden ze in 2000 al eenfamily liaison officer. ,,Terug in Nederland heb ik alle korpsen gebeld.Niemand had een speciaal opgeleide familierechercheur", zegt Henzen.Utrecht liet een cursus opstellen die 23 rechercheurs hebben gevolgd.Daarin komen onderwerpen aan de orde als rouwverwerking,slechtnieuwsgesprekken voeren en cultuur. In een flyer staat wat je als'klant' kunt verwachten. Henzen: ,,Familierechercheurs zeggen er meteenbij: ik ben en blijf rechercheur. In vertrouwen iets tegen mij zeggen geldtniet. Alles kan gebruikt worden." De familierechercheurs koppelen voor enna gesprekken terug naar hun coach op het bureau. ,,Dat is omdat voorafgesteld wordt wat wel en niet doorgegeven kan worden. Bijvoorbeeld wel datis gestoken met een mes, maar niet hoeveel keer. Zo voorkom je datdaderkennis vrijkomt. En om zakelijk te zien of er punten zijn om verderte rechercheren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden