Speciaal

TELEVISIE KINDEREN

DOCUMENTAIRE

Dokument Hoe kun je als allochtoon een plaats in de samenleving veroveren? Onder meer door een radioprogramma te beginnen in je moedertaal. Cineaste Karin Junger schetst in de documentaire 'Listen!' een beeld van de kleurrijke wereld van Salto, de lokale radiozender in Amsterdam die onderdak biedt aan tientallen allochtone radiostations. De programma's worden via de ether uitgezonden in de taal van de makers: Chinees, Surinaams, Ghanees of Spaans. Voor een paar euro kan iedereen zendtijd kopen en gebruik maken van de studiovoorzieningen. Alles is geoorloofd, behalve reclame of discriminatie. De programmamakers zijn vaak niet professioneel. Velen zijn illegaal of hebben naast het radiomaken ander werk. Een van de makers is John. Hij neemt zijn vak meer dan serieus en is al twintig jaar niet op vakantie geweest omdat hij zijn luisteraars niet wil teleurstellen. In 'Dokument' is een portret te zien van John en zijn collega's. (23.05 uur, Nederland 1)

PRAATPROGRAMMA'S

Radar brengt onder meer een onderwerp over de verhoogde kans op borstkanker bij gebruik van hormoonpreparaten. Vrouwen die hormoonpreparaten tegen overgangsklachten gebruiken, hebben een verhoogde kans op deze ziekte. Toch worden deze middelen nog steeds door duizenden vrouwen gebruikt. Hoogleraar Van Weel waarschuwt voor de gevolgen hiervan. Citroën belooft 4000 euro extra inruilwaarde boven de ANWB-Bovag koerslijst bij aanschaf van de Citroën C8. (20.25 uur, Nederland 2)

INFORMATIEF

Toekomstmuziek is een aflevering uit de serie Nieuw Economisch Peil (RVU, Teleac en NOT). Miljoenen internetters over de hele wereld halen hun favoriete muziek van het net. De platenindustrie klaagt over derving van inkomsten maar kan het illegale gebruik nauwelijks aanpakken. In 'Toekomstmuziek' komen ook Nederlandse popartiesten aan het woord, die nogal laconiek reageren. Zo is de band Van Katoen alles zelf gaan produceren. (20.00 uur Nederland 3)

Spiritus gaat mee met de 19-jarige Anton, die sinds kort een priesteropleiding volgt. Hij is uitverkoren om tijdens een processie een kist met de botten van de heilige Willibrord te dragen. Ook wordt de vraag gesteld waar Mekka ligt en waarom deze plaats belangrijk is voor moslims. (22.33 uur, Nederland 1)

SPORT

Vrienden van Van Swieten De drie 'topsporters' Raoul Heertje, Viggo Waas en Peter Heerschop geven een helder beeld van de actuele stand van zaken in de sportwereld. Om alsnog hun jongensdromen te verwezenlijken hebben ze een eigen profvoetbalclub opgericht met als titel 'Vrienden van Van Swieten'. Iedere week wordt het wel en wee van deze club gevolgd. (21.57 uur, Nederland 2)

RADIO

Andersdenkenden In KRO's 'Andersdenkenden', onderdeel van radioprogramma 'Dolce Vita', ontvangt Gerard Klaasen Mient-Jan Faber, oud-secretaris van het IKV. Hij heeft het, naar eigen zeggen, als heel bitter ervaren dat zijn functie dit voorjaar ineens opgeheven werd. De grote vredesroerganger van weleer gaat min of meer via de achterdeur weg. Dezer dagen, aan de start van de Vredesweek 2003, vult hij zijn laatste dagen bij het IKV waar hij formeel tot zijn 65ste op de loonlijst blijft. (9.15 uur, Radio 747 AM)

'Arizona Markt' Radiodocumentaire over Brcko, stadje in Bosnië. (16.00 uur, 747 AM)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden