Speciaal

TELEVISIE

ACTUALITEITEN

In Netwerk aandacht voor China. Het dichtstbevolkte land ter wereld probeert al jaren de bevolkingsaanwas te beperken door één kind per gezin af te dwingen. Door deze politiek wordt het dan ook van levensbelang om in een vroeg stadium erfelijke ziektes op te sporen. De Rotterdamse geneticus Hans Galjaard adviseert Chinese wetenschappers bij hun onderzoek (20.30 uur. Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

In Waskracht! onderzoekt Maurice Dekkers de afbeeldingen op eierdozen. Het ziet er allemaal leuk uit, al die scharrelende kippen op een pittoreske boerderij, maar wat klopt er in werkelijkheid eigenlijk van 'boerenhoeve-eieren' en 'scharrelkippen'? De kippen leven veel beroerder dan de vrolijke afbeeldingen op de doosjes doen vermoeden (20.00 uur, Nederland 3).

In Dokument de documentaire 'Niet bij brood alleen', waarin een portret wordt geschetst van de Amsterdamse Nassaukerk. Veel kerken lopen leeg, zeker in Amsterdam. Vraag is nu wat de kerk nog voor de gemeenschap kan betekenen (22.55 uur, Nederland 1).

PRAATPROGRAMMA'S

In Het Jongeren Lagerhuis is de halve finale te zien van 'Op weg naar het Lagerhuis'. Dat is een debatcompetitie voor scholieren. De jury wordt gevormd door Oscar Garschagen, Pieter Broertjes en Erik van Gruijthuijsen, hoofdredacteuren van achtereenvolgens Algemeen Dagblad, de Volkskrant en Het Parool. Het winnende team gaat op bezoek bij het echte Lagerhuis in Londen (16.35 uur, Nederland 2).

SPORT

In het Sportjournaal aandacht voor voetbal. De wedstrijden FC Twente- Utrecht en Roda JC-Ajax worden onder de loep genomen. Verder aandacht voor paardensport: de wereldbeker springen in Göteborg en autosport: de paasraces in Zandvoort (18.38 uur. Nederland 2).

AMUSEMENT

Alle dieren tellen mee is op reis en bevindt zich vandaag in Gambia en Zuid-Afrika. In Gambia laten Henk Lommers en Nico de Haan zien dat vele vogels die wij hier kennen, ook in Gambia voorkomen. Henk brengt verder een bezoek aan de Amerikaanse Janis Carter die met haar 'Chimpanzee Rehabilitation Project' probeert de chimpansee in Gambia te herintroduceren. In Zuid-Afrika wordt een bezoek gebracht aan het wereldberoemde Krugerpark. Henk Lommers en Henk Hiddigh geven informatie over de verschillen en overeenkomsten in de manier waarop olifanten, zebra's, nijlpaarden en apen in dierentuinen en in reservaten leven (17.09 uur, Nederland 1).

RADIO TWEEDE PAASDAG

Het EO-programma De Ochtenden brengt een interview met Riet Grabijn. Zij streed jarenlang voor het vrouwenlidmaatschap van de SGP. Op verzoek van de redactie schreef ze een brief aan God. Ze leest de brief voor en wordt daarop bevraagd (9.04 uur, Radio I). In Route 747 ontvangt Ron Kas Lex van Deelen. Van Deelen besloot na een loopbaan als personeelsmanager bij een groot aannemersbedrijf, priester te worden. In 'De Toekomst' praat Bert Bakker met entoloog Marcel Dicke over insecten. Nederlanders eten 'ongewild' gemiddeld 1 kilo insecten per jaar. Maar zullen we ze ooit bewust op ons menu zetten? Verder doet Dicke onderzoek naar 'pratende' planten, planten die bijvoorbeeld sluipwespen waarschuwen als een bladluis aan de bladeren knabbelt (10.00 uur, 747 AM). Het mysterie van Paaseiland is een radiodocumentaire waarin maakster Ingrid Plante wordt ondergedompeld in de magische sfeer van het Paaseiland. Op dit geïsoleerde eilandje in de Stille Zuidzee staan de grote starende stenen beelden, Moai genoemd. Zij zijn de stille getuigen van een civilisatie die lang geleden verloren is gegaan (16.00 uur, 747 AM). In De wandelende tak aandacht voor 'De smaak van reizen'. Arlette Wils stelde een kookboek samen met gerechten uit de internationale volkskeuken, die gemakkelijk en zo authentiek mogelijk te bereiden zijn. Zelf is ze medewerkster in een reiscafé, waar globetrotters ervaringen uitwisselen met wereldmuziek op de achtergrond (18.30 uur, Radio 4).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden