Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

Irak Op Nederland 2 vervallen overdag alle aangekondigde programma's tot 17.20 uur. In plaats daarvan elk halfuur een journaal, dat voortdurend wordt herhaald. De avondbulletins duren langer dan gebruikelijk. Het NOS-radioprogramma 'Met het oog op morgen' is een uur langer te beluisteren en wordt dus uitgezonden vanaf 23.00 uur tot 01.00 uur via Radio 1. Op Nederland 1 worden de uitzendingen van 'Goedemorgen Nederland' hervat.

Goedemorgen Nederland Amerika-deskundige Ruth Oldenziel over de situatie in de Verenigde Staten. Heeft de oorlog in Irak invloed op de positie van president George Bush? Ook een gesprek met Arnaud Hekkens. Hij werkt voor de hulporganisatie Care en is vrijdag teruggekeerd uit Jordanië. Defensiespecialist Frans Osinga spreekt over de militaire strategie van de Amerikanen en over de angst voor een straatoorlog in Bagdad. Politiek commentator Rutger van Santen over de voortgang van de formatie en de laatste dag in het proces van Volkert van der G. Volgt de politiek deze situatie ook op de voet en zullen er ook politieke consequenties zijn? (07.00 uur, Ned. 1).

Netwerk Onderwerpen: het proces tegen Volkert van der G. en een reportage over Iraakse jongeren die opgegroeid zijn met Saddam Hoessein; hoe kijken zij aan tegen de oorlog in Irak? (20.30 uur, Nederland 1)

DOCUMENTAIRE

Andere Tijden Eerste deel van een tweeluik over Philips in de Tweede Wereldoorlog. Dit eerste deel gaat over de vlucht van de Philips-directie naar de Verenigde Staten op 12 mei 1940. 'Andere Tijden' sprak onder anderen met Diek Otten, destijds de dertienjarige kleinzoon van Anton Philips. Verder is gebruikgemaakt van uniek archiefmateriaal: filmpjes die de familie Philips in Amerika maakte, waarop we de oude heer Philips zien tuinieren en midgetgolfen (20.30 uur, Nederland 3).

Factor Ieder jaar is het weer raak. Kritiek op de landelijke eindexamens: ze zijn te makkelijk of te moeilijk, ze passen niet meer bij het onderwijssysteem, en de cijfers worden opgekrikt om de gevolgen van onderwijshervormingen te verdoezelen. Wat is er mis met de centrale eindexamens voor het voortgezet onderwijs? Is er een relatie tussen de onderwijshervormingen van de laatste jaren en de aanhoudende kritiek? 'Factor' laat de betrokken partijen aan het woord: leerlingen, leraren, de onderwijsraad, de onderwijsinspectie, het Cito, het instituut dat de examens opstelt en het Cevo, de instantie die de normering van de examens vaststelt (23.07 uur, Nederland 1).

PRAATPROGRAMMA'S

Het Elfde Uur Andries Knevel praat met Henk Kamp, demissionair minister van defensie, over de vraag wat politieke steun nu eigenlijk inhoudt. Adriënne Hubert, sociaal- en organisatiepsycholoog, wordt aan de tand gevoeld over pesten op het werk (21.50 uur, Nederland 1).

SPORT

Studio Sport, Vak m Reportage vanuit Moldavië naar aanleiding van de EK kwalificatiewedstrijd die het Nederlands voetbalelftal tegen het Moldavisch team morgenavond speelt. Verder praat Mart Smeets met Bert Brouwer, tot het afgelopen weekeinde coach van het Nederlands vrouwenhandbalteam. Ook in de studio aanwezig is IJsbrand Chardon, ruiter van het jaar (vierspan).

RADIO

De Ochtenden De Irak-crisis heeft ernstige verdeeldheid binnen Europa over het buitenlands beleid aan het licht gebracht. Wordt het ooit nog wat met dat Europees buitenlandbeleid of zijn alle pogingen om Europa in de wereld met één stem te laten spreken weggebombardeerd? In de rubriek 'Noorderlicht' vertellen drie pas gepromoveerde wetenschappers over hun onderzoek naar de lichamelijke, psychische en sociale gevolgen van angst. De jonge onderzoekers behoren tot de beste in hun onderzoeksveld en hebben alle drie een subsidie gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) om hun ideeen over angst verder te ontwikkelen. Professor Lopez Cardozo vertelt over de energieverslaving van de mens en de rol van kernfusie in een schone-energievoorziening (09.00 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden