Speciaal

A C T U A L I T E I T E N

D O C U M E N T A I R E

In Topman dit keer een portret van Leo Berndsen, voorzitter van de raad van bestuur van Nedlloyd. Zijn meest recente daad is de verkoop van Van Gend & Loos (19.55 uur, Ned. 3).

Verhalen van het Rode Plein gaat over Tatyana Tolstoya, de kleindochter van de schrijver Tolstoi. Ze vertelt over haar bijzondere relatie met het beroemde plein in het centrum van Moskou. Tatyana kan zich geen mooier plein voorstellen, maar het boezemt haar ook angst in: 'Het is alsof er constant iemand naar je loert en alsof de grond plotseling kan splijten en je in een groot gat valt' (21.35 uur, Ned. 2).

P R A A T P R O G R A M M A ' S

Henny Huisman komt in Koffietijd iets vertellen over de komende Europese Soundmix Show-finale. Ook te gast is Florence van Berckel, die een boek schreef over haar belevenissen tijdens de Whitbread-zeilraces rond de wereld (10.00 uur, RTL 4).

De laatste aflevering van dit seizoen van Spreekuur staat in het teken van gezond eten. Te gast zijn Els Dijkstra, voedingsdeskundige, en Henka Spriensma, diëtiste van de Nederlandse Hartstichting (15.00 uur, Ned. 2).

In Mtwee aandacht voor de politieke crisis en een gesprek met Jan Smeets over dertig jaar Pinkpop (23.00 uur, Ned. 2).

Barend & Van Dorp ontvangen Vara-coryfee Paul de Leeuw en Myrna Goossen, die terugkeert bij RTL 4. De muzikale noot is van de r & b-groep Sat'r Day (23.15 uur, RTL 4).

David Letterman ontvangt in zijn Late Show acteur Tom Selleck en zanger Leon Russell, die vroeger Joe Cocker begeleidde (23.30 uur, Fox).

In Het laatste oor wisselt Theo van Gogh met VVD'er Robin Linschoten, hoofdredacteur Jort Kelder van Quote en politicoloog Maarten van Rossem van gedachten over de vraag of Wiegel gelijk had toen hij als enige liberaal tegen het referendum stemde (23.50 uur, Veronica).

S P O R T

Beide Sportjournaals bevatten beelden van de zevende etappe in de Ronde van Italië (18.43 uur, Ned. 2 en 22.19 uur, Ned. 3).

RADIO

In Het Onderhoud een gesprek met D66-senator Jan Glastra van Loon over de kabinetscrisis (09.00 uur, Radio 1).

Bert Verhoeff is te gast in Plein Publiek. Hij fotografeerde twee jaar lang de plekken die Nescio rond 1950 beschreef in zijn 'Natuurdagboek'. Dat resulteerde in een fraai fotoboek vol onverwachte tegenstellingen (11.00 uur, Radio 5).

Buitenland bevat een portret van Vaclav Havel. Journalist Kees Schaepman woonde een jaar in Praag en ontmoette daar vrienden en adviseurs van de president. Dit jaar is Havel tien president, eerst van Tsjecho-Slowakije en nu van Tsjechië. En nog steeds is hij geliefd, bekritiseerd en omstreden (10.00 uur, Radio 1).

Het Debat op 5 gaat over het dalend aantal allochtone leerlingen dat havo of vwo volgt (12.00 uur, Radio 5).

In Cultuur onder meer een gesprek met schrijver P. F. Thomése over zijn nieuwe roman 'Het zesde bedrijf' (16.00 uur, Radio 1).

Politicoloog Bastiaan Winkel meent dat de Eerste Kamer moet worden afgeschaft, omdat het volgens hem een ondemocratisch en achterhaald instituut is. In Het geding discussieert hij over die stelling met VVD-senator Henk Heijne Makkreel, die in het debat over het referendum aanvankelijk tot de 'bende van vijf' behoorde, maar later toch vóór stemde (19.00 uur, Radio 1).

In De recensenten bespreken schrijver Kees 't Hart en muzikant Maarten van Roozendaal elkaars recente werk. 't Hart schreef een roman over de theaterrevue van 'Snip en Snap' en van Van Roozendaal verschijnt deze maand een nieuwe cd (20.00 uur, Radio 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden